Svijet
0

Turska gradi tri nova centra kapaciteta 40.000 osoba za zbrinjavanje izbjeglica

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Republika Turska gradi tri nova kontejnerska izbjeglička centra u Hatayu i Kahramanmarasu koji će imati kapacitet da se zbrine ukupno 40.000 sirijskih izbjeglica.

"Trenutno gradimo najveće privremene smještajne centre u svijetu. To radimo u iskrenoj namjeri da pomognemo onima koji ma je pomoć potrebna i nastavit ćemo graditi nove centre“, izjavio je predsjednik vladinog Ureda izgradnju stambenih objekata (TOKI) Ergun Turan.

Izbjeglički centri koji se grade na području gradova Hatay i Kahramanmaras sadrže i popratne sadržaje poput bolnica, sportskih igrališta, škola, rehabilitacionih centara i vjerskih objekata.

Turska trenutno zbrinjava najveći broj izbjeglica u svijetu, a Turan je kazao da u Turskoj prema podacima Ureda za upravljanje kriznim situacijama (AFAD) unutar Turske živi 2,75 miliona izbjeglica iz Sirije.

Turska je do sada za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica izdvojila oko devet milijardi dolara, što je 20 puta više od ukupne pomoći koju su za te svrhe osigurale međunarodne organizacije.