Recep Tayyip Erdogan
0

"Turska će dobiti profesionalnu armiju za borbu protiv terorizma"

FENA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AP)
Turska će formirati profesionalnu armiju za borbu protiv kurdskih terorista koji iz sjevernog Iraka napadaju ciljeve u Turskoj, izjavio je premijer Tajip Erdogan.

U Turskoj se u posljednje vrijeme čuju upozorenja da regruti od 18 ili 20 godina, sa nekoliko mjeseci obuke, nisu u stanju da se uspješno bore protiv dobro obučenih kurdskih pobunjeničkih jedinica, koje imaju baze u susjednom Iraku. U vladi je pokrenuta rasprava o formiranju profesionalnih jedinica i ta ideja bi trebalo da se realizuje do 2011., pišu turski mediji.

U oružanim borbama kurdskih pobunjenika za autonomiju u jugoistočnoj Anadoliji, koja je počela 1984., dosad je poginulo oko 40.000 ljudi, vojnika, pobunjenika i civila.

Premijer Erdogan je naglasio da se ne radi o alternativi sadašnjoj vojsci nego o specijalnim profesionalnim pograničnim jedinicama, u koje će biti uključeni dobro obučeni mladići stariji od 25 godina. Profesionalci će biti angažirani na pet godina, s tim što će moći da obnove još jedan ugovor. Zasad se ne saopćava koliko će biti angažovano vojnika u profesionalnim jedinicama za borbu protiv terorista.

Turska ima drugu po veličini armiju u NATO (poslije američke), koja broji, kako tvrde mediji, više od 500.000 ljudi u uniformama. Mladi Turci sada služe obavezni vojni rok 15 mjeseci.