Nagrada za novinarstvo
0

The Washington Postu četiri Pulitzera

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
List The Washington Post dobio je četiri Pulitzera, najprestižniju nagradu za novinarstvo, dok je The New York Times odnio dvije nagrade.

Washington Post je Pulitzera dobio za međunarodno izvještavanje, komentare, kritiziranje i poseban prilog, dok je The New York Times nagrade dobio za nacionalno izvještavanje i analitičko novinarstvo.

Neprofitna novinska organizacija ProPublica dobila je jedan od dva Pulitzera za istraživačko novinarstvo, odnosno za priču o ljekarima iz New Orleansa koji su tokom uragana Katrina.

Druga nagrada za istraživačko novinarstvo otišla je u ruke redakcije Philadelphia Daily News koja je pisala o otpadničkoj ekipi policajaca koji su "radili" na suzbijanju narkotika.

U kategoriji za breaking news nagradu koju dodjeljuje Univerzitet Columbia odnio je list Seattle Times, koji je izvještavao o ubistvima četvorice policajaca u kafiću.

Pulitzera za lokalno izvještavanje, pak, dobio je Milwaukee Journal Sentinel i to za izvještavanje o prevarama i zloupotrebama u programu brige za djecu siromašnih roditelja.

Nagradu za javnu službu odnio je list Herald Courier of Bristol iz Virginije, dok je za uredničko pisanje nagradu odnio Dallas Morning News.

Inače, Pulitzerova nagrada za međunarodno izvještavanje otišla je ruke Anthonyja Shadida za seriju natpisa o Iraku, povlačenju američkih snaga i naslijeđu koje iza njih ostaje, dok je nagrada koju je osvojio The Post za komentare otišla u ruke Kathleen Parke koja je pisala kolumne o političkim i moralnim problemima.

Pulitzer je najprestižnija nagrada u novinarstvu. Već godinama dodjeljuje je Univerzitet Columbia na prerporuku odbora uglednih novinara. Pulitzerovu nagradu ustanovio je mađarsko-američki novinar i izdavač Joseph Pulitzer, a dodjeljuje se u 21. kategoriji za najveće doprinose u novinarstvu i umjetnosti.

Prvi Pulitzer dodijeljen je u junu 1917. godine i od tada se dobitnici ovog velikog priznanja proglašavaju svakog aprila.