Svijet
0

"The Times": Komunističko naslijeđe otežava borbu s poplavom

FENA
Londonski "Times" ocjenjuje u srijedu, u osvrtu na problem poplava koje haraju Srbijom, Rumunijom i Bugarskom, da slaba centralna vlast i nerazvijena infrastruktura ometaju djelotvornu borbu protiv vodene stihije.

"To je posljedica komunizma koji je Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji ostavio teško naslijeđe", ocijenio je londonski dnevnik.

Geografija, doduše, također igra važnu ulogu u toj oblasti", dodaje "Times", jer je Dunav mnogo lakše kontrolirati u gornjem toku, u Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj, dok je u donjem toku "kilometarski širok i teško ukrotljiv".

List objavljuje dvije fotografije iz Srbije, na kojima se vidi dio Beograda ispred glavne željezničke stanice koji izgleda kao malo jezero te nogometni teren u Ritopeku preko kojeg se jedan mještanin vozi čamcem.

Dunav je nakon Volge najveća evropska rijeka, duga 2.850 kilometara, koja izvire u Njemačkoj i teče preko 10 zemalja prije nego što se ulije u Crno more.

Dunav je, podsjeća "Times", stoljećima bio poprište ratova, ali i inspiracija književnika i kompozitora, kao i prirodna granica koju su Rimljani koristili protiv najezde barbarskih hordi u prvom stoljeću nove ere. Historija i geografija su se međutim pobrinule da baš Rumunija, Bugarska i Srbija budu najteže pogođene poplavom.