Afganistan
4

Talibani ubili ženu zbog navodnog preljuba

SRNA
Talibani su ubili ženu koju su optužili za preljub ispred gomile ljudi u blizini Kabula, vidi se na video snimku koji pokazuje da ova islamska grupa postavlja zakone čak i blizu afganistanske prijestolnice.

"Allah nas upozorava da se ne približavamo preljubu, jer je to pogrešno. Naredba je Allaha da ona bude ubijena", rekao je jedan iz gomile.

Guverner provincije Bašir Salangi rekao je da je video snimljen prije sedam dana u selu Kimčok u oblati Šinvari, oko sat vremena vožnje od Kabula.

"Kada sam vidio snimak, zatvorio sam oči. Žena nije kriva, talibani su krivi", rekao je Salangi Rojtersu.

On je dodao da su dva talibanska komandanta imala sa tom ženom seksualne odnose, bilo da su je silovali ili ne, i odlučili su da je muče a onda ubiju kako bi riješili međusobni spor.

"To su odmetnici, ubice i divljaci koji ubijaju žene", rekao je on.

Kada je neimenovana žena, čije je tijelo bilo obavijeno šalom, pala na stranu nakon što je pogođena više puta u glavu posmatrači su više puta uzviknuli: "Neka živi afganistanski mudžahedin", što je naziv koji talibani koriste za svoje borce.

Žene u Afganistanu osvojile su osnovna prava na obrazovanje, glasanje i rad od kada su talibani zbačeni sa vlasti krajem 2001.

Međutim, sve su veće bojazni mežu ženama, nekim političarima i aktivistima u ovoj zemlji da će te slobode biti "prodate" jer vlada u Afganistanu i SAD žele pregovore sa talibanima kako bi osigurali miran kraj rata.

U posljednjih godinu dana nasilje nad ženama je naglo poraslo, navodi afganistanska nezavisna komisija za ljudska prava.

"Kako se to moglo dogoditi pred svim tim ljudima, nakon 10 godina strane intervencije, samo nekoliko kilometara od Kabula", rekla je poslanica Favzija Kufi, komentarišući pogubljenje.

Ona je dodala da se sve to dešava pred očima vlade koja tvrdi da je toliko postigla u pravima žena, da je promijenila život žena a to je neprihvatljivo.

"To je ogroman korak nazad", rekla je ona, koja je aktivista za obrazovanje djevočica i koja namjerava da se kandiduje za predsjednika 2014.

Početkom sedmice, jedna 30-godišnja žena i njeno dvoje djece kažnjeni su odsjecanjem glave na istoku zemlje. Policija vjeruje da je dželat bio njen bivši muž i da se radi o još jednom "ubistvu iz časti".

Neki Afganistanci radije se obraćaju talibanskim sudovima za rješavanje sporova, jer vide vladina tijela kao korumpirana i nepouzdana. Talibanski sudovi ravnaju se prema šerijatskim zakonima koji predviđaju kazne kamenovanja i egzekucije.