Svijet
0

Talibani tvrde da više neće ubijati korejske taoce

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Talibani su saopćili u petak da neće ubiti nijednog od preostalog 21 južnokorejskog taoca koje drže dok ne dođe do realizacije planiranoga direktnog susreta s delegacijom te istočnoazijske zemlje.

Otmičari su dosad stalno prijetili da će pobiti taoce koje drže od 19. jula ako afganistanske i američke vlasti ne oslobode grupu zatočenih talibana, javio je AP.

Talibani i zvaničnici Južne Koreje postigli su dogovor da se susretnu kako bi u direktnom razgovoru pokrenuli stvar s mrtve tačke, ali izgleda da se nisu mogli dogovoriti o mjestu susreta koje bi bilo sigurno za obje strane.

"Dok ne dogovorimo pregovore licem u lice s Korejcima, ne planiramo ubijati preostale taoce", potvrdio je predstavnik talibana Qari Jusef Ahmadi.

Južnokorejska vlada dala je smjernice svojim humanitarnim organizacijama da iz sigurnosnih razloga moraju napustiti Afganistan do kraja mjeseca, rekao je neimenovani izvor iz južnokorejske ambasade.

Prošlog mjeseca Seul je zabranio svojim građanima da putuju u Afganistan.

Talibani su 19. jula ove godine oteli 23 južnokorejska humanitarca u provinciji Gazni, dok su putovali autobusom iz Kabula u južni afganistanski grad Kandahar. Do sada su talibani ubili dva taoca.