Svijet
0

Talibani i Južna Koreja postigli sporazum o oslobađanju talaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talibani su u utorak pristali da oslobode 19 južnokorejskih crkvenih dobrovoljaca koje drže kao taoce od jula nakon što je vlada u Seulu obećala da će ukinuti svaki misionarski rad i držati se najave da će povući svoje vojnike iz Afganistana do kraja godine.

Talibani su prvobntno zarobili 23 Južnokorejca, ali su otada ubili dvojicu talaca i oslobodili dvije taokinje. Oni su prvobitno zahtijevali povlačenje južnokorejskih vojnika iz zemlje i oslobađanje zatvorenika u zamjenu za oslobađanje talaca, ali su afganistanski zvaničnici odbili svaku razmjenu, tvrdeći kako bi to samo ohrabrilo nove otmice, javio je AP.

Qari Yousef Ahmadi, talibanski portparol, izjavio je da su talibanski i južnokorejski delegati koji su u utorak razgovarali u centralnom gradu Ghazni "postigli sporazum" na osloobađanju zatočenika.

Južnokorejski predsjednički portparol Cheon Ho-sun izjavio je da je sporazum postignut "uz uslov da Južna Koreja povuče vojnike do kraja godine i da prekine misionarski rad u Afganistanu".

Južna Koreja je već objavila kako planira povući vojnike do kraja godine. Oko 200 južnokorejskih vojnika razmješteno je u Afganistanu na naporima obnove, ali ne u borbenoj misiji.

"Pozdravljamo oslobađanje 19 južnokrejskih talaca", izjavio je Cheon.

Južnokorejski misionari aktivni su u Afganistanu, iako je crkvena grupa iz koje su taoci saopćila da oteti ljudi nisu misionari, ali da se bave humanitarnim radom.

Nije bilo nikakvog pomena kada će zatočenici biti oslobođeni.

Današnji sporazum uslijedio je nakon direktnih razgovora između dvije strane u centralnom gradu Ghazni. To je četvrti put da su dvije strane održale direktne poregovore. Svim razgovorima su posredovali predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Otmice su postale ključna pobunjenička taktika u posljednjim mjesecima u pokušajima destabiliziranja zemlje, a cilj su podjednako afganistanski zvaničnici i stranci koji pomažu u obnovi zemlje. Njemački inžinjer i četvero njegovih afganistanskih kolega koji su oteti dan prije Južnokorejaca još se drže u zatočeništvu.