Opasno krizno žarište
35

Tajvan pozvao Kinu da morske sukobe riješe na miran način: "Želimo izbjeći rat"

L. S.
Specijalne snage tajvanskog mornaričkog korpusa (Foto: EPA-EFE)
Specijalne snage tajvanskog mornaričkog korpusa (Foto: EPA-EFE)
Tajvan je pozvao Peking da morske sukobe riješe na miran način nakon smrtonosnog incidenta u kojem su učestvovali kineski brod i tajvanska obalska straža.
Odnosi između Tajvana i Kine su naglo pali posljednjih godina, a nakon smrtonosnog incidenta prošle sedmice ponovo su počela pozivanja na rješavanje sukoba na miran način kako bi se izbjegao rat.

Naime, prošle sedmice su se dva kineska ribara utopila dok su pokušavali pobjeći od pripadnika obalne straže Tajvana. Vlasti Taipeija su saopštile da je ribarski čamac neovlašteno ušao u tajvanske vode te da su se četiri ribara protivila inspekciji.

Tajvanska obalna straža je krenula u potjeru tokom koje se ribarski čamac prevrnuo, a dva od četiri ribara su se utopila. Peking je osudio ovaj incident navodeći da je "ozbiljno povrijedio osjećaje sunarodnika s obje strane Tajvanskog moreuza".

Dakle, tajvanska obalska straža branila je svoje postupke tokom potjere koja je dovela do smrtonosnog prevrtanja, rekavši da je kineska posada odbila da sarađuje sa organima za sprovođenje zakona.

Tajvanski premijer Chen Chien-jen rekao da su obje strane svjesne "ograničenih i zabranjenih morskih područja" od 1992. godine.

"Nastavit ćemo štititi ova morska područja kako bismo osigurali sigurnost u našim teritorijalnim vodama i prava naših ribara. Nadamo se da obje strane mogu biti racionalne, pravedne i međusobno sarađivati ​​kako bi osigurale sigurnost voda Kinmen-Sjamen. Ako intervenišemo, to će eskalirati sukob koji ne želimo da vidimo. Hajde da riješimo stvar na miran način jer želimo da izbjegnemo rat", pozvao je tajvanski premijer jutros.

Međutim, treba imati u vidu da se Peking nikad nije odrekao upotrebe sile kako bi Tajvan stavio pod svoju kontrolu, a posljednjih godina pojačava retoriku "ujedinjavanja".

Tačnije, kineski predsednik Xi Jinping više puta je izjavio da ponovno ujedinjenje sa Tajvanom mora biti postignuto te nije isključio mogućnost upotrebe sile da bi se to ostvarilo.

Kina je pojačala vojni pritisak na Tajvan raspoređujući ratne avione i pomorske brodove oko ostrva skoro svakodnevno.

Prošlog mjeseca na Tajvanu su održani predsjednički izbori koji su završili pobjedom Lai Ching-tea iz Demokratske progresivne stranke, kandidata kojeg Peking smatra "separatističkim".