Rusija
0

Tajkun Prohorov izabran za čelnika stranke Pravedni cilj

FENA
Mihail Prohorov
Mihail Prohorov
Ruski tajkun i vlasnik košarkaškog tima New Jersey Nets Mihail Prohorov potvrđen u subotu za čelnika političke stranke bliske Kremlju.

Članovi stranke Pravedni cilj izabrali su skoro jednoglasno 46-godišnjeg milijadera za njenog čelnika, prenosi AP.

Pravedni cilj smatra se tvorevinom Kremlja koja ima za cilj da privuče opoziciji bliske, protržišne birače, istovremeno stvarajući iluziju o takmičenju s vladajućom Jedinstvenom Rusijom uoči decembarskih parlamentarnih izbora.

Prohorov je izjavio prošlog mjeseca da cilja na drugo mjesto na tim izborima.

Predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u ponedjeljak da Rusiji treba više političke konkurencije, ali je ministarstvo pravde samo nekoliko dana kasnije od toga napravilo smijuriju kada nije dopustilo registraciju istinski opozcijskoj stranci.

Obraćajući se u subotu članovima stranke, Prohorov je naglasio da će se Pravedni cilj usmjeriti na gradnju solidnog kapitalizma u Rusiji, ali - možda i zbog brige da će udaljiti glasače naviknute na državnu podršku - on je dodao da socijalizam još ima svoje mjesto u ruskom društvu.

"Naša parola 'kapitalizam je za sviju' nije tačna. To nije moguće. Kapitalizam je samo za ljude koji vole riskirati, koji sami vole preuzimati odgovornost. Inteligentna, profesionalna i poštena država trebala bi dati i ostalima socijalne garancije i podršku", izjavio je Prohorov.