Svijet
0

Tadić u intervjuu FAZ-u o Kosovu i Crnom moru

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić u nedjelju je u intervjuu njemačkom listu "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) upozorio na opasne posljedice nezavisnosti Kosova i naglasio da osnovni politički pravac Srbije jeste i ostaje članstvo u Evropskoj uniji, prenosi srbijanska agencija Tanjug i beogradski elektronički mediji.

"Ako bi Kosovo postalo samostalno, to bi moglo potaknuti mnoge sukobe u području Crnog mora", upozorio je Tadić.

"Balkan nije regija s važnim energetskim resursima i strateškim sirovinama, ali regija Crnog mora jest. Ako tamo dođe do nestabilnosti, trpjet će cijeli svijet. Kosovo je pravi 'domino u tom nizu'", rekao je srbijanski predsjednik u intervjuu za nedjeljno izdanje FAZ-a.

Odgovarajući na primjedbu da je Srbija protiv nezavisnoti Kosova, ali je za njegov samostalan pristup međunarodnim finansijskim organizacijama, što bi, prema ocjeni lista, značilo da Srbija želi zadržati Kosovo, ali da "ceh" plaća međunarodna zajednica, Tadić je rekao da je Srbija ponudila samostalan pristup Kosova međunarodnim finansijskim organizacijama, ali da je to, prije svega, bila želja kosovskih Albanaca.

Na konstataciju da u EU postoje razmišljanja o tome da se prekinuti pregovori o pridruživanju sa Srbijom ponovno započnu, a potpisivanje sporazuma bude uvjetovano izručenjem Ratka Mladića, Tadić je odgovorio kako smatra potpuno normalnim da Srbija dobije šansu ali da će uvjet potpune saradnje s Haagom, sigurno, stajati na koncu tog procesa.

"Tako može EU očuvati svoj obraz, a Srbiji, ipak, omogućiti da završi pregovore. Važno je da Srbija dobije šansu da obrani evropske vrijednosti, pošto postigne potpunu saradnju s Haškim sudom. Radi se o vrijednostima EU-a i srpskom približavanju tim vrijednostima i to znači da EU ne može Srbiji dozvoliti da se 'otrgne' potpunoj suradnji s Haškim tribunalom", ocijenio je Tadić.

Na pitanje o ključnim pozicijama koje njegova stranka želi kontrolirati kako bi Mladić bio uhapšen, Tadić je rekao da se način kojim se Srbijom vlada mora promijeniti, prije svega, u sigurnosnim strukturama.

U povodu najava iz Srbije da bi se mogao zahtijevati prekid diplomatskih odnosa s onim zemljama koje bi priznale nezavisnost Kosova, Tadić je kazao da je svaka vrsta samoizolacije Srbije usmjerena protiv srpskih građana.

"Moja politika je politika dugoročnog rješenja. Pomirenje između Nijemaca i Francuza mora poslužiti kao model. Balkan mora biti evropeiziran i debalkaniziran", rekao je predsjednik Srbije u intervjuu FAZ-u .