Svijet
0

Tadić: Neovisnost Kosova prijetnja za jugoistočnu Evropu

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u utorak u Grčkoj da proglašenje neovisnosti Kosova "ugrožava" stabilnost jugoistočne Europe i ponovio da Beograd nikada neće priznati Kosovo, javila je Hina pozivajući se na AFP.

"Proglašenje Kosova ugrozilo je konsolidaciju mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi", rekao je Tadić na 23. kongresu Socijalističke internacionale, koji se od ponedjeljka do srijede održava u Lagonissiju nedaleko od Atene.

Tadićeva Demokratska stranka postala je u ponedjeljak članicom Socijalističke internacionale. Beogradski mediji prenijeli su iz Atene da je Socijalistička partija Srbije (SPS) u utorak na kongresu Socijalističke internacionale potvrdila da će pokrenuti postupak za prijem u SI, ali i da je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija napustio skup iz prosvjeda zbog nazočnosti nasljednika Miloševićevih socijalista.

Čelnik SPS-a Ivica Dačić, koji je na taj skup došao, kako se navodi, u sastavu izaslanstva Demokratske stranke, izjavio je da će njihov zahtjev biti predan na kongresu koji je u tijeku, istaknuvši da prijem u članstvo podrazumijeva nekoliko faza - od statusa promatrača, preko pridruženog člana, do punopravnog članstva.

Beogradski elektronički mediji navode da je Lagumdžija tijekom priprema za Kongres i službeno pokrenuo regionalnu inicijativu za sprječavanje primanja Miloševićeve partije u Socijalističku internacionalu u čemu su mu se pridružile kolege iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Albanije.