Istanbul
0

Svjetski forum o vodi u znaku strahovanja od neodgovornosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Peti svjetski forum o vodi počeo je u ponedjeljak u Istanbulu (Turska) u znaku strahovanja od neodgovornih postupaka i rasipanja vode, koji za posljedicu imaju povećanje njene potrošnje.

Na sastanku koji će trajati do 22. marta učestvuje, prema izjavama organizatora, rekordan broj od 28.000 delegata iz 180 zemalja, javile su agencije.

Predsjednik Svjetskog savjeta za vodu (World Water Council - WWC) Loik Fošon ukazao je u uvodnoj riječi da je "naše ponašanje i dalje nerazumno i neodgovorno".

  • Beskonačno povećavanje potrošnje vode je mnogo skupa stvar i to naročito u sadašnjem kontekstu klimatskih promjena i finansijske krize. Takvo postupanje predstavlja opasnost za životnu sredinu, objasnio je Fošon.

On je dodao da je čovječanstvo odgovorno za agresivno ponašanje prema izvorima vode i za promjenu klime, a istovremeno je odgovorno za napetosti izazvane smanjenjem rezervi slatke vode neophodne za preživljavanje ljudskog roda.

Predsjednik Svjetskog savjeta za vodu ukazao je na činjenicu da na našoj planeti živi 6,5 milijardi ljudi, dok će ih 2050. biti devet milijardi. Ukoliko se istim tempom bude povećavala potrošnja vode, godišnje će rasti za 64 milijarde kubnih metara.

I drugi govornici na ceremoniji otvaranja ukazali su da je voda osnovna životna potreba i da pristup čistoj vodi mora da bude osiguran, ne samo za sadašnju populaciju, nego i za naredne generacije. Voda mora da se nametne ne samo kao predmet diskusije na takvim forumima, nego i na najvišem političkom nivou. Pri tome su upozorili na suštinski značaj međunarodne saradnje.

Ukazano je takođe, da upravo veliko interesovanje za Svjetski forum o vodi pokazuje da voda i problematika u vezi s njom, postaje globalna prioritetna tema, jer će količina i dostupnost vode zavisiti od pristupa društva tom problemu.

Otvaranje foruma u ponedjeljak pratile su demonstracije oko tri stotine pristalica ekoloških pokreta, koji smatraju da treba spriječiti da voda postane roba.

  • Voda nije na prodaju, voda je život, uzvikivali su demonstranti.