Alarmantne brojke
5

Svjetska zdravstvena organizacija: Stari kontinent ponovo epicentar pandemije

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavili su danas da je u Evropi tokom proteklog mjeseca broj oboljelih od koronavirusa porastao za više od 50 posto, čime je Stari kontinent postao epicentar pandemije uprkos dovoljnoj količini vakcina.

Direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge izjavio je da rast broja zaraženih u Evropi izaziva zabrinutost.

"Evropa se vratila u epicentar pandemije, gdje je i bila prije godinu dana. Broj pacijenata u prošloj sedmici više je nego udvostručen i ako se ovako nastavi u regionu bi moglo biti još 500.000 umrlih do februara", upozorio je Kluge.

Kluge je istakao da su zemlje u regionu u raznim fazama vakcinacija i da je u prosjeku 47 posto ljudi potpuno vakcinisano.

Broj zaraženih virusom korona u Evropi je u neprestanom porastu petu sedmicu zaredom. To je jedini region na svijetu gdje broj oboljelih neprekidno raste.

Zvaničnik WHO-a MIke Ryan navodi da "ima mnogo dostupnih vakcina, ali da shvatanje vakcinacije nije jednako". On je pozvao evropske vlasti da smanje nejednakosti u vakcinaciji.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da zemlje koje su vakcinisale više od 40 posto svog stanovništva treba da prekinu imunizaciju i da doniraju doze zemljama u razvoju koje treba da ih ponude svojim građanima kao prvu dozu.

Prema njegovim riječima, treća doza ne treba da se daje sem osobama sa slabijim imunitetom. Adhanom je od proizvođača vakcina zatražio da im prioritet bude dostava programu "COVAX".

Šef švedskog kriznog štaba Anders Tegnel smatra da je jasno da je u pitanju novi talas i da je virus najviše koncentrisan u Evropi.