Novi vid liječenja
31

Švicarski Roche objavio obećavajuće rezultate ispitivanja anti-COVID koktela

Klix.ba
(Foto: Roche)
(Foto: Roche)
Švicarski farmaceutski gigant Roche je danas objavio obećavajuće rezultate kliničkih ispitivanja koktela antitijela protiv COVID-a 19. Na ispitivanjima je radila i američka biotehnolška kompanija Regeneron.

Rezultati ispitivanja u trećoj fazi su pokazali da je kombinacija antitijela kasirivimab i imdevimab smanjila broj hospitalizacija ili smrtnih slučajeva za 70 posto kod pacijenata koji imaju COVID-19 i nisu hospitalizovani.

Koktel je također značajno skratio trajanje simptoma (sa 14 na 10 dana). Kako saznajemo koktel je ponuđen i zdravstvenom sistemu FBiH.

Iz Rochea su izjavili da su testovi provedeni na osobama za koje se vjeruje da imaju veći rizik od zaraze teškim oblikom COVID-a 19. To su uglavnom stariji ljudi i oni koji već imaju ozbiljne zdravstvene probleme, izvještava France 24.

Nekoliko farmaceutskih kompanija razvija liječenja antitijelima koji sprječavaju replikaciju virusa u tijelu, u nadi da će pronaći efikasan način liječenja koji će se, uz vakcine, boriti protiv novih sojeva.

Nova opcija za pacijente

Iz Rochea su naveli da je ovo liječenje jedina kombinacija monoklonskih antitijela koja nastavlja biti efektna kada dođe u dodir sa "osnovnim" sojevima, od kojih su neki više zarazni i koji uzrokuju veći broj smrtnih slučajeva.

Levi Garraway, medicinski direktor Rochea, je rekao da novi slučajevi infekcija širom svijeta svakodnevno rastu i da ih je prošle sedmice zabilježeno tri miliona.

"Ovaj koktel, kao potencijalna nova terapija, može pružiti nadu za visokorizične pacijente", kazao je on.

Iz Rochea još uvijek nisu dali bilo kakve naznake o konkretnoj cijeni koktela.

CIlj je pristupačnost

Međutim, AFP agenciji su rekli da su razvili strategiju određivanja cijena zasnovanu na nivou prihoda zemalja, prema podacima Svjetske banke. Žele osigurati pošten i pristupačan pristup koktelu svima.

Rezultati istraživanja će biti proslijeđeni regulatorima kako bi se izvršila stručna provjera.

Francuski regulatori za lijekove su ranije ovog mjeseca privremeno odobrili dva anti-COVID koktela na bazi antitijela, uključujići ovaj kojeg su napravili Roche i Regeneron.

Međutim, naglasili su da Evropska unija tek treba dati odobrenje i da se podaci o sigurnosti i efikasnosti još uvijek procjenjuju.

Djelotvorna terapija

Krajem februara je Evropska agencija za lijekove (EMA) privremeno odobrila terapiju protiv COVID-a 19 koju je Regeneron samostalo izradio.

Preliminarni rezultati su pokazali da je terapija smanjila količinu virusa u stražnjim dijelovima nosa i grla.

Regeneronova terapija sintetičkim antitijelima je korištena za liječenje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što je prošle godine dobio koronavirus.

Prošlog novembra ga je američko regulatorno dijelo odobrilo hitnim postupkom.