Papa Benedikt XVI
0

"Svemir nije nastao slučajno, Bog stoji iza Velikog praska"

FENA
Papa Benedikt XVI (Foto: Reuters)
Papa Benedikt XVI (Foto: Reuters)
Božji um je iza svih kompleksnih znanstvenih teorija, poput one o Velikom prasku, a kršćani bi trebali odbaciti ideju da je svemir nastao slučajno, izjavio je u četvrtak papa Benedikt XVI.

"Svemir nije nastao slučajno, kao što neki žele vjerovati", rekao je papa na Bogojavljenje po gregorijanskom kalendaru. "U razmišljanju o tome (svemiru), treba da proniknemo u dubinu i uvidimo mudrost tvorca, neiscrpno stvaralaštvo Boga", rekao je Benedikt u besjedi pred 10.000 ljudi u crkvi Svetog Petra u Vatikanu.

Papa veoma rijetko govori o evoluciji i teorijama poput one o Velikom prasku, kojom znanstvenici objašnjavaju nastanak svemira prije 13,7 milijardi godina, naveo je Reuters.

Prema njegovim riječima, teorije o porijeklu i razvoju svemira i ljudskih bića nisu u suprotnosti s vjerom, ali ne pružaju odgovore na mnoga pitanja. "Svijet nas svojom ljepotom, tajanstvenošću, veličanstvenošću i razboritošću... može voditi samo ka Bogu, tvorcu neba i zemlje", kazao je papa.

Benedikt, kao i njegov prethodnik Ivan Pavao, pokušava promijeniti imidž Crkve kao antiznanstvene institucije, navodi agencija. Rimokatolička crkva je stekla takvu reputaciju prije više stoljeća zbog progona mnogih znanstvenika, koje je optuživala za herezu, poput Galileja, koji je tvrdio da se Zemlja okreće oko Sunca.

Galilej je rehabilitiran, a Crkva sada prihvaća evoluciju kao znanstvenu teoriju i smatra da je Bog primijenio prirodni proces evolucije za stvaranje ljudske vrste.

Katolička crkva više ne zastupa kreacionizam - vjerovanje da je Bog stvorio svijet za šest dana, kao što je opisano u Bibliji, i tumači Knjigu postanka kao alegoriju.

Crkva se, međutim, ne slaže sa ateističkom filozofijom da evolucija opovrgava postojanje Boga ili Božju ulogu u stvaranju svijeta.