UNPFA
0

Sutra 21. godina Svjetskog dana stanovništva

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U nedjelju, 11. jula obilježava se 21. godina Svjetskog dana stanovništva, kojeg je uspostavilo Upravno vijeće Razvojnog programa Ujedinjenih naroda, u nastojanju da se unaprijedi znanje o globalnim pitanjima stanovništva u vezi s razvojem, saopćeno je danas iz Populacijskog fonda UN-a (UNFPA).

UNFPA pomaže državama u cijelom nizu oblasti, počevši od prikupljanja, analize i diseminacije podataka do učešća u državnim, regionalnim i globalnim političkim dijalozima.

UNFPA je pružio ključnu podršku statističkim institucijama BiH u planiranju i pripremi za predstojeći popis stanovništva i domaćinstava u BiH.

Projektni dokument, kao rezultat te podrške, služi kao osnov za planiranje Popisa, njegovu pripremu, buduće preduzimanje i mobilizaciju resursa za potrebe Popisa.

Posljednji Popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini proveden je 1991. godine. Od tada, dogodila su se masovna kretanja i promjene stanovništva, prvenstveno kao posljedica rata.

Trenutno, procjene broja stanovništva za BiH kreću se od 3,2 do 3,8 miliona, ali se to ne može utvrditi sa sigurnošću budući da je prisutan nedostatak pouzdanih i sveobuhvatnih podataka. Bez sveobuhvatnih i detaljnih podataka o stanovništvu u Bosni i Hercegovini, također je teško izvršavati efikasnu politiku, planiranje i donošenje odluka u pogledu budućeg razvoja.

Pomoćnik predstavnika UNFPA za BiH Faris Hadrović, navodi se u saopćenju, izjavio je da je popis u Bosni i Hercegovini uistinu važan zbog toga što će dati obilje podataka koji Bosni i Hercegovini trenutno nedostaju. Tekući statistički podaci su prijeko potrebni za planiranje pružanja usluga u zdravstvu, obrazovanju, zapošljavanju i drugo.

Iz razloga regionalne i međunarodne uporedivosti, bilo bi idealno da se popis provede u sklopu narednog kruga popisa stanovništva i domaćinstava u 2011. godini.

UNFPA u Bosni i Hercegovini će nastaviti da pruža tehničku pomoć statističkim institucijama BiH za pripremu i realizaciju narednog popisa u Bosni i Hercegovini.

  • Podaci su zaista važni. Oni mogu ostvariti pozitivan utjecaj na politike i programe putem kojih se ljudima poboljšava život, kaže Hadrović.