"Rukovanje za mir"
76

Susret i simbolično rukovanje potomaka Franza Ferdinanda i Gavrila Principa u Grazu

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i Branislav Princip, potomak rođaka Gavrila Principa rukovali su se danas simbolično na stogodišnjicu od završetka Prvog svjetskog rata.

Tokom susreta u Grazu potomci Habsburga i Principa pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir", prenose beogradski mediji.

Austrijski umjetnik Igor Petković organizovao je u Grazu niz kulturnih događanja povodom sto godina od završetka Velikog rata i pozvao najbliže rođake dvije porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.

"Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan", rekao je Petković.

Gavrilo Princip ubio je austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Mjesec dana kasnije Austro-ugarska je proglasila rat Srbiji, čime je otpočeo Prvi svjetski rat koji je na kraju završio raspadom Habsburškog carstva.

Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gdje su Franz Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se u Srbiji bavi filmom.