Borba za svaki metar
84

Mračne sjene ponovo iznad Evrope: Rat u Ukrajini sve više sliči Prvom svjetskom ratu

B. H.
Vojnik na Verdunskom frontu i ukrajinski borac u Bahmutu (Foto: Wikicommons)
Vojnik na Verdunskom frontu i ukrajinski borac u Bahmutu (Foto: Wikicommons)
Uprkos svim modernim olakšicama u borbi Ukrajine protiv ruske invazije, rat sve više podsjeća na mračne sjene prošlosti. Na slikama koje podsjećaju na bitke iz prošlog stoljeća, vojnici se sklanjaju iza nasipa od zemlje, okruženi krajolikom sličnim površini mjeseca.

Prije nekoliko mjeseci, ukrajinske snage su započele dugo očekivanu protuofanzivu, napadajući ruske položaje na jugu i jugoistoku zemlje. Kao što se vidi, kampanja je napredovala sporim koracima, a nove mehanizirane divizije s opremom iz Zapada zarobile su se u slojevima ruske odbrane. Ova odbrana uključuje ogromna minskih polja, betonske prepreke poznate kao "zmajevi zubi", protutenkovske rovove i bodljikavu žicu, stoji u analizi Washington posta.

"Ne možete više oslanjati samo na tenkove s malo oklopa jer je minsko polje preteško i prije ili kasnije će zaustaviti tenkove, nakon čega će ih koncentrirana paljba uništiti", izjavio je general Valerij Zalužni, komandant ukrajinske vojske.

Sjena Prvog svjetskog rata

Ukrajina ne objavljuje službene brojke o gubicima, ali jasno je da broj žrtava raste dok moral opada. Nedavni članak u Wall Street Journalu istaknuo je posebno uznemirujući podatak da je između 20.000 i 50.000 Ukrajinaca podvrgnuto amputacijama otkako je Rusija izvršila invaziju. Ova brojka je zaista zastrašujuća u savremenom konfliktu, usporedbe radi, manje od 2000 američkih veterana iz Iraka i Afganistana imalo je amputacije.

"Slično tome, tokom Prvog svjetskog rata amputacije su bile često jedina opcija za spasenje života za oko 67.000 Nijemaca i 41.000 Britanaca", izvještava Wall Street Journal.

[TWITTER]1689399564984582146[/TWITTER]

Analitičari već primjećuju da se sjena Prvog svjetskog rata nadvija nad Ukrajinom. To se očituje u povratku teškog kopnenog ratovanja u Evropi, u pokretanju konflikata iz geopolitičkih razloga i oholosti elita koje su vjerovale da će rat lako dobiti. Kampanja je obilježena blatnjavim utvrdama, rovovima i bunkeriima, a velike žrtve nisu dovele do značajnih teritorijalnih dobitaka. Masovne grobnice iz Verduna i Somme ponovno su prisutne u Bahmutu.

"Kao što je Prvi svjetski rat pokazao, ratovi rijetko idu prema planu. Vojni stratezi su prepoznali važnost rovovskog ratovanja, ali nisu predvidjeli posljedice. Nisu bili spremni za statične linije, gdje su se suprotstavljene strane izmjenjivale masovnom paljbom iz rovova", ističe historičarka sa univerziteta u Oxfordu Margaret MacMillan

Velike žrtve s malo napretka

Ova taktika, prema MacMillan, rezultirala je velikim žrtvama uz malo napretka.

"Prvi značajan rat u 21. stoljeću mora se voditi na tlu - prekid s "post-kinetičkim" kibernetičkim i informacijskim ratovima koje su predviđali zapadni i ruski generali. Ovo je rat koji zahtijeva iscrpljivanje, slično Prvom svjetskom ratu na zapadnom frontu", piše američki autor i strateg Edward Luttwak.

Uprkos razlici u godinama, osnovni tehnološki izazovi ostaju isti.

"Prošlo je gotovo 110 godina od predstavljanja tenka 1916. godine. Neki su tvrdili da je tenk zastario zbog protutenkovskog oružja. Ovaj argument se pojavio prije više od 50 godina, gotovo polovicu vijeka tenka. No, 2023. godine, obje strane u Ukrajini i dalje se oslanjaju na tenkove i čine sve što je moguće kako bi stekli što više. stvari nisu tako jednostavne", ističe profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Columbia, Stephen Biddle.

Nije sve tako crno-bijelo

Neki stručnjaci vjeruju da Prvi svjetski rat možda nije najbolji okvir za razumijevanje trenutnih borbi u Ukrajini. Umjesto toga, više relevantne lekcije mogu se naučiti iz Drugog svjetskog rata.

"Bolji historijski okvir za razumijevanje trenutnih borbi u Ukrajini može se naći u iskustvu američke vojske tokom ljeta 1944. godine kada se borila protiv nacističkih snaga u gusto zaraštenim područjima Normandije", tvrde Raphael Cohen i Gian Gentile iz Rand Corporation.

Oni tvrde da je Prvi svjetski rat bio obilježen "strateškim zastojem" i "taktičkom atrofijom", dok Ukrajina, slično saveznicima 1944., sistemski radi na probijanju i "taktičkim inovacijama".

"Kao i kod Prvog svjetskog rata, i Drugi svjetski rat bio je pun varijacija u rezultatima. Nije se radilo o jednostavnoj priči o uspjehu u ofenzivama. U Ukrajini su i ofenzivni uspjesi i defenzivni zastoji kombinirani sa sveprisutnim bespilotnim letjelicama, preciznim oružjem, hipersoničnim projektilima i satelitima. Ni u jednom od ovih ratova alati nisu unaprijed određivali ishod", ističe Biddle.

Borba Ukrajine odražava istrajnost i hrabrost nacije koja se bori za svoj opstanak, ali ni očaj nije daleko. Nedavno je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio sve vođe vojnih regrutacijskih centara u zemlji zbog izvješća o korupciji i mitu u zamjenu za izbjegavanje regrutacije.

Iz medija dolaze izvještaji iz parkova u Kijevu gdje ranjeni vojnici s prve linije oporavljaju. Mnogi su ostali trajno invalidi, suočavajući se s traumama dok svakodnevni život u glavnom gradu teče normalnim tokom.