Svijet
17

Supruga Zdravka Tolimira sumnja u zvaničnu verziju njegove smrti

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Nada Tolimir, supruga generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, koji je u februaru preminuo u pritvoru u Ševeningenu, izjavila je da sumnja u zvaničnu verziju smrti njenog supruga, koji je naveden u izvještaju Tribunala i prema kome je Tolimir bolovao i umro zbog srčanog oboljenja.

Ona je istakla da je pritvorski ljekar Falke njenom suprugu četiri dana pred smrt ukinuo dva vrlo važna lijeka za srce, te da je stoga ona posumnjala u njegovu prirodnu smrt i tražila da slučaj bude ispitan.

Prema njenim riječima, čudno je da je Tribunal zvanično saopštenje da je Zdravko Tolimir preminuo zbog bolesti srca poslao medijima, a zaobišao advokate i nju, koja je tražila izvještaj, pišu "Večernje novosti".

"Od augusta 2015. godine Zdravko je svaki mjesec podnosio zahtjev da se pusti u Beograd na liječenje. Taj Falke je svaki put pravio problem i insistirao da u pritvoru ima isti standard zdravstvene zaštite. Nikako nismo uspjevali da mu objasnimo da to nije isto kao da je u svom domu. Ostao je neumoljiv i pri svom stavu da je liječenje koje Zdravko dobija u Ševeningenu uredu", izjavila je Tolimirova supruga.

Ona je naglasila da je upravo zbog takvog odnosa ostala sumnja, šta je izazvalo smrt njenog supruga?

Zdravko Tolimir preminuo je 8. februara u pritvorskoj jedinici u Hagu.

On je 2012. godine osuđen na doživotni zatvor, a u aprilu prošle godine Tolimiru je u Haškom tribunalu potvrđena kazna za događaje u Srebrenici iz 1995. godine.

Tokom rata Tolimir je bio pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.