BiH
39

Reakcija žrtava na komemoraciju Tolimiru i izjave Milorada Dodika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženja žrtava i svjedoka genocida i "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“ zabrinuti su izjavama političkog vrha Republike Srpske povodom smrti ratnog zločinca generala VRS Zdravka Tolimira, koji je pravosnažnom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici.

U saopćenju ovih udruženja izražava se ogorčenje što je u svrhu veličanja Tolimira kao heroja srpskog naroda i negiranja genocida u Srebrenici, u Banskom dvoru u Banjoj Luci održana komemoracija preminulom ratnom zločincu.

Ističe se da Dodikova izjava da je potrebno, "kako smrt Tolimira i mnogih drugih ne bi bila besmislena, RS ponovo okupiti oko istih vrijednosti svog opstanka, rehabilitovati svoju snagu, jer je najveća opasnost po RS unitarna i centralistička BiH", odzvanja kao eho govora srpskih lidera iz 1992. koji su i tada pozivali na ujedinjenje srpskog naroda protiv samostalne i demokratske BiH.

"Ovakve izjave smatramo samo uvodom za ono što nas čeka, znajući da će u martu biti izrečene presude Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju, te pozivamo nadležne organe međunarodne zajednice, kao i vlast BiH da poduzmu sve mjere kako bi spriječili širenje govora mržnje i pozivanje na reprizu događaja iz perioda 1992.-1995. u BiH", navodi se u saopćenju.