Regija
0

Istraga utvrdila da je Zdravko Tolimir preminuo od srčanog oboljenja

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rezultati unutrašnje istrage Haškog tribunala potvrdili su da je osuđeni ratni zločinac Zdravko Tolimir preminuo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala od posljedica srčanog oboljenja, saopćeno je danas iz Tribunala.

Sudija Vagn Junsen, kome je istraga povjerena, u objavljenom izvještaju naveo je da je Tolimir, koji je preminuo 8. februara u pritvorskoj jedinici u Hagu, mogao da "uživa isti standard zdravstvene njege kakav je dostupan i u državi domaćinu".

"Holandske vlasti su zaključile da se Tolimirova smrt može na zadovoljavajući način objasniti srčanim oboljenjem", precizirano je u dokumentu.

Istraga je zasnovana na izvještaju o autopsiji, koji je Mehanizmu međunarodnih krivičnih tribunala dostavljen 15. avgusta, i na istraživanju sudije Junsena koje je, kako se navodi, sproveo potpuno nezavisno.

Istraga je naložena dan nakon Tolimirove smrti, 9. februara, a autopsiju, uključujući patološke i toksikološe pretrage, sproveo je Holandski forenzički institut.

Zdravko Tolimir je 2012. godine osuđen na doživotni zatvor, a u aprilu prošle godine Tolimiru je u Haškom tribunalu potvrđena kazna za Srebrenicu 1995. godine.