Četvrti dan u bolnici
1

Supruga: Iskra u Mandelinim očima blijedi, bolno je to gledati

Klix.ba
Nelson Mandela (Foto: Arhiv/AFP)
Nelson Mandela (Foto: Arhiv/AFP)
Nelson Mandela, koji je globalno poznat po borbi protiv aparthejda, već četvrti dan se nalazi u bolnici, gdje ljekari obavljaju dodatne testove u pokušaju da mu stabiliziraju zdravstveno stanje.

Graca Machel, njegova supruga, tokom intervjua za lokalnu televiziju nije dala nikakve detalje o njegovom zdravlju, ali je rekla da je bolno gledati takvu osobu kako stari.

"Možete jasno vidjeti da njegov duh i iskra u očima blijede. Vidjeti ga kako stari je također veoma bolno, ali shvatate da se to mora desiti", rekla je Machel.

Vlada Južnoafričke republike je izjavila da je bivši predsjednik dobro i da mu ne prijeti neposredna opasnost. Međutim, oni odbijaju da spekulišu o tome kada bi mogao biti pušten iz bolnice u Pretoriji na kućno liječenje.

Devedesetčetverogodišnji Mandela je primljen u bolnicu tokom vikenda, a vlasti tvrde da su testovi koji se obavljaju na njemu uobičajeni za osobe njegovih godina.

Mandelina unuka je rekla da je on prihvatio svoje stanje.

"Mislim da je on prihvatio činjenicu da je star i da je to dio onoga što nas čini ljudima", rekla je Ndileka, Mandelina unuka.