Svijet
29

Sukobi u Izraelu: Palestinci napadaju sigurnosne snage Izraela, ubijen i američki turista

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Jedan američki turista je ubijen, a devet osoba je ranjeno u napadu jednog Palestinca u mjestu Jafa kraj Tel Aviva.

Napadač je došao u luku Jafa, gde je najprije ubo nožem troje ljudi, a zatim nastavio trčati prema jednom restoranu pri tome napadajući druge ljude. Kada je pokušao da pobjegne prema Tel Avivu policajci su ga ubili.

Ranije u toku dana jedan Palestinaca pucao je na izraelske policajce u Jerusalemu. On je, prije nego će biti ubijen, teško povrijedio dvojicu pripadnika izraelskih sigurnosnih snaga.

Još jedan Palestinac ubijen je nakon što je napao pripadnike izraelskih sigurnosnih snaga dok je treći ubijen nakon što je ubo nožem jednog Izraelca u centralnom Izraelu.

Najnoviji incidenti u petomjesečnom nasilju poklopio se sa dolaskom potpredsjednika SAD Joea Bidena u Izrael.

Iz izraelske policije saopćeno je da je Palestinac koji je pucao u Jerusalemu pobjegao i da ga je policija morala goniti dok je on nastavio pucati sve dok nije ubijen.

Ranije danas ubijena je i jedna Palestinka kada je pokušala napasti pripadnike izraelskih sigurnosnih snaga u jeruzalemskom starom gradu.

Također, u Petah Tikvi je Palestinac pratio žrtvu, jednog ultraortodoksnog Jevreja, u prodavnicu pića gdje ga je ubo nožem u vrat.

U posljednjih pet mjeseci u palestinskim napadima, mahom nožem, ubijeno je 28 Izraelaca.

U isto vrijeme ubijeno je najmanje 174 Palestinaca. Izrael tvrdi da su većina bili napadači, a da su ostali poginuli u sukobima s izraelskim sigurnosnim snagama.