Uputio pismo
75

Izraelski ministar zaprijetio Palestincima, od Netanyahua tražio aneksiju Zapadne obale

V. K.
Ministar Bezalel Smotrich (Foto: Shutterstock)
Ministar Bezalel Smotrich (Foto: Shutterstock)
Ministar finansija Izraela Bezalel Smotrich izdao je upozorenje Palestincima povodom sve više informacija o međunarodnom priznanju države Palestine.

U pismu koje je uputio i premijeru Benjaminu Netanyahuu, Smotrich je rekao da će, ako palestinske vlasti nastave s naporima za međunarodno priznanje, prekinuti transfer sredstava Palestinskoj samoupravi.

Između ostalog, u pismu je naglašeno kako Palestinska samouprava predstavlja neposrednu opasnost za Izraelu te je pozvao Netanyahua da pripoji Zapadnu obalu, ako Palestinci ne odustanu od svojih akcija.

"Tražim od premijera da otvoreno i nedvosmisleno objavi da će, ako Palestinska smaouprava nastavi aktivnosti u ovom pravcu, Izrael prekinuti sve veze s palestinskim vlastima i dovesti do njenog pada te jednostrano potvrditi svoj suverenitet nad Zapadnom obalom. Unilateralnim mjerama će se odgovoriti na unilateralne mjere", poručio je.

Također, u svom pismu, Smotrich je iznio i niz optužbi na palestinsku vlast.

"Ona crpi ohrabrenje i legitimitet za svoje postupke iz toga što je Bidenova administracija okrenula leđa Izraelu u pravnom kontekstu kroz nametanje sankcijama doseljenicima, a očigledno i izraelskoj vojsci, kao i iz oštrih tonova lidera evropskih zemalja protiv Izraela", rekao je izraelski ministar.