Irak
0

Sudski proces Al-Zaidiju 31. decembra

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sudski proces iračkom novinaru, kojemu se sudi jer je bacio svoje cipele na američkoga predsjednika Georgea W.Busha, održat će se 31. decembra, objavio je u ponedjeljak istražni sudac.

"Istraga je završena i dosije je prebačen u irački Centralni kazneni sud. Proces počinje 31. decembra, a odvijat će se pred ovim sudom u prisustvu medija", izjavio je je sudac Dhiya al-Kenani.

Mountazer al-Zaidi, irački novinar (29) postao je slavan bacivši cipele na predsjednika Busha na konferenciji za štampu tokom njegovog boravka u Bagdadu 14. decembra.

On se sudski goni zbog "agresije na šefa strane države tokom zvanične posjete", a prema članu 223 iračkog kaznenog zakona, on bi mogao dobiti od pet do 15 godina zatvora ako se zadrži ocjena "tipične agresije". Međutim, sud može ocijeniti da se radi o "pokušaju agresije" i kazniti ga sa samo pet godina zatvora.

Irački novinar, koji je postao "heroj" u jednom dijelu arapskoga svijeta, uložio je u nedjelju tužbu protiv agenata sigurnosti iračkoga premijera koje optužuje da su ga tukli nakon hapšenja.