Svijet
0

Stručnjaci UN-a traže odgađanje predsjedničkih izbora u Zimbabveu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvadeset i sedam stručnjaka Ujedinjenih nacija iz domena ljudskih prava ocijenilo je u četvrtak da ne bi trebalo održavati izbore u Zimbambveu dok nema uvjeta koji bi jamčili slobodno, potpuno i pravedno učešće svih građana na njima.

U međunarodnoj zajednici su učestale osude nasilja u Zimbabeveu i traži se odgađanje drugog kruga predsjedničkih izbora koji treba da se održe u petak s predsjednikom Robertom Mugabeom kao jedinim kandidatom.

"Političko nasilje i druge prepreke za slobodno i pravedno učešće građana" na predsjedničkim izborima "duboko" uznemiravaju 27 specijalnih stručnjaka i izvještača koji su se ove sedmice okupili u Ženevi, od ukupno 38 koliko ih imaju UN-ovi mehanizmi za zaštitu ljudskih prava.

U zajedničkom saopćenju oni "potiču vladu Zimbabvea da osigura poštivanje ljudskih prava i demokratskih principa i prakse u skladu sa zakonom koji postoji u Zimbabveu i u međunarodnim normama ljudskih prava", javio je AFP.

Oni su pozvali "vladu i opoziciju da obnove dijalog kako bi došle do rješenja problema u zemlji i rješenja aktuelne političke krize, za zajedničko dobro naroda Zimbabvea".

Izborni proces u Zimbabveu je "perverzija od demokracije", kazala je u četvrtak Louise Arbour, visoka UN-ova povjerenica za ljudska prava.