Požari u Australiji
0

Strahuje se da će broj mrtvih nadmašiti 200

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlasti koje tragaju za odgovorima za najveću prirodnu katastrofu u australskoj historiji saopćile su utorak da će razmotriti politiku koja dopušta stanovnicima da sami odluče hoće li evakuirati svoje domove, dok je jedan zvaničnik izjavio kako očekuje da će broj mrtvih od požara nadmašiti 200.

Vlasti su pravdale svoje pripreme i akcije tokom požara koji su se nekontrolirano širili preko jugoistočne Australije prošlog vikenda i odnijeli 181 život tvrdeći da su vremenski uvjeti bili tako ekstremni da je bilo skoro nemoguće izbjeći neku vrstu katastrofe, prenosi AP.

Slažu se, međutim, da se trenutna politika mora razmotriti kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih katastrofa.

Timovi koji su ulazili u gradove spržene vatrenom stihijom nalazili su ugljenisana tijela na pločnicima i u uništenim automobilima - sumornim podsjetnicima na na neuspjele pokušaje bijega pred plamenom potaknutim vjetrovima brzine oko 100 km/h, rekordnom vrućinom i sušom.

U utorak navečer je premijer države Viktorija John Brumby izjavio da je mrtvozornik identificirao još 50 tijela koja nisu uračunata u zvaničnu brojku mrtvih.

"To će biti značajan broj, on će nadmašiti 200 poginulih", izjavio je Brumby.

Sumnje da je oko 400 požara podmetnuto navele su policiju da neka razorena mjesta proglase mjestom zločina.

Pomoćnik policijskog komesara Dannye Moloney, koji je imenovan u utorak da predvodi radnu grupu koja istražuje požare, izjavio je da se zvaničnici pripremaju objaviti skicu osumnjičenog za podmetanje jednog požara u kojem je poginula 21 osoba.

Požari u blizini Melbournea, drugog po veličini australskog grada s oko četiri miliona ljudi, uništili su više od 750 kuća, ostavili 5.000 ljudi beskućnicima i spalili 2.850 kvadratnih kilometara zemlje, saopćila je vatrogasna služba države Viktorija.