Svijet
0

Štokholm odobrio transfer Mirsada Bektaševića

SRNA
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Švedska Vlada danas se saglasila sa transferom Šveđanina bosanskog porijekla Mirsada Bektaševića (21) , kojeg je sud u BiH 2007. godine proglasio krivim za planiranje bombaškog napada na neodređenu metu u Evropi.

"Švedska Vlada saglasila se da Bektašević može biti prebačen u zatvor u nekoj od skandinavskih zemalja. On je državljanin Švedske i smatra se da ima jake veze sa ovom zemljom pošto je veći dio života ovdje proveo", rekla je pravni savjetnik u švedskom Ministarstvu pravosuđa Anika Turndal.

Ona je dodala da i vlasti u BiH moraju da odobre ovaj transfer.

Bektašević je u januaru 2007. godine osuđen zajedno sa turskim državljaninom porojeklom iz Danske Abdulkadirom Cesurom i Bosancem Bajrom Ikanovićem.

Prema optužnici, Bektašević i Cesur nameravali su da na području BiH ili neke druge evropske zemlje, izvrše teroristički napad kako bi prisilili vlasti BiH ili zemalja čije su vojne snage i predstavnici prisutni u BiH, da povuku svoje snage iz Iraka i Avganistana.

Žalbeni sud BiH je u junu 2007. godine smanjio Bektaševićevu kaznu sa 15 godina i četiri mjeseca zatvora na osam godina i četiri mjeseca.

Policija ih je uhapsila 2005. godine. Tokom pretrage policija je pronašla pojas sa eksplozivom, koji koriste samoubice, blizu 20 kilograma eksploziva i upaljač skriven u igrački, dva toki-vokija i video-snimak o načinu pravljenja bombe.

Nakon hapšenja BiH je informisala danske i britanske vlasti o otkrićima što je dovelo do nekoliko hapšenja u Danskoj.