Svjetska banka
0

Štete od poplava u Pakistanu 9,7 milijardi dolara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poplave koje su opustošile Pakistan ovog ljeta uzrokovale su na kućama, poljoprivrednim gospodarstvima, saobraćajnoj i drugoj infrastrukturi štete koje se procjenjuju na 9,7 milijardi dolara, saopćila je u četvrtak Svjetska banka (WB).

Šteta procijenjena nakon ispitivanja u 15 ključnih sektora diljem zemlje više je nego dvostruko veća od štete koju je godine 2005. učinio potres jačine 7,6 stepeni po Richteru u sjevernom Pakistanu u kojem je poginulo 86.000 osoba, navodi WB-a.

Poljoprivreda i stočarstvo osobito su teško pogođeni, a poplava je uništila mnogobrojne kuće i oštetila ceste i sisteme za natapanje.

"Naša zadaća kao prijatelja Pakistana jest da pomognemo toj zemlji odgovoriti na goleme izazove u obnovi", rekao je u saopćenju direktor Svjetske banke za Pakistan Rachid Benmessaoud.

Poplave su počele početkom augusta, a voda je nanosila štetu dulje od sedam sedmica. Po podacima pakistanskih vlasti, u poplavama je poginulo više od 1.700 osoba, a raseljeno ih je više od 20 miliona.

Raseljene ljude muče mnoge bolesti, među kojima je najmanje 700.000 slučajeva akutnog proljeva, 800.000 akutnih dišnih infekcija, gotovo milion slučajeva kožnih bolesti i gotovo 183.000 slučaja u kojima se sumnja na malariju, izvijestili su Ujedinjeni narodi.

Sredinom septembra, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon nazvao je poplave, koje su pogodile petinu Pakistana, a najteže južnu pokrajinu Sindh, "najgorom prirodnom katastrofom na koju je UN odgovarao u svojoj 65-godišnjoj historiji".

Ban Ki-moon objavio je tada kako UN traži više od dvije milijarde dolara za pomoć Pakistanu nakon poplava te da je primio oko 70 posto od 460 miliona dolara koje je prvotno tražio.