Svijet
0

Steinmeier u Muenchenu govorio o smanjivanju nuklearnog oružja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier izjavio je u petak pred visokim iranskim i ruskim zvaničnicima da "vrijeme pritišće" u domenu nuklearnog razoružavanja.

"Čuo sam ohrabrujući signal u Washingtonu u vezi sa smanjivanjem strateškog nuklearnog oružja.Vrijeme nas pritišće", kazao je Steinmeier na otvaranju godišnje svjetske konferencije o sigurnosti u Muenchenu.

Steinmeier je govorio u prisutnosti zamjenika ruskog premijera Sergeja Ivanova i bivšeg iranskog pregovarača za nuklearno pitanje Alija Laridžanija, koji je danas predsjednik parlamenta u svojoj zemlji.

"Prethodni sporazum START 1 uskoro ističe i ostaje samo 11 mjeseci da se pregovara o narednom sporazumu", objasnio je njemački ministar.

Dvadeset godina od kraja hladnog rata, SAD i Rusija izgleda da su spremni razgovarati o novom smanjivanju svojih ogromnih nuklearnih arsenala, koje bi moglo da bude najniže u historiji.

Nijedan američki zvaničnik nije u petak bio na konferenciji iako je bivši državni tajnik Henry Kissinger, danas pristalica nukleranog razoružavanja, kopredsjedavao sjednicom zajedno sa Steinmeierom.

Obama je svom potpredsjedniku Josephu Bidenu namijenio čast da govori u ime svoje zemlje o ovim pitanjima, šaljući ga u Muenchen u subotu da održi prvi veliki govor o vansjkoj politici nove administracije.