Svijet
7

State Department: Nusret Imamović među "10 specijalno označenih terorista"

Klix.ba
Nusret Imamović u Gornjoj Maoči
Nusret Imamović u Gornjoj Maoči
Nusret Imamović, u BiH označavan kao vođa vehabijskog pokreta iz Gornje Maoče, jedan je od deset pojedinaca koje je američki State Department imenovao kao posebno označene globalne teroriste.

Kako je objavljeno na zvaničnoj web stranici State Departmenta, otkako je došao u Siriju, Imamović aktivno podržava nasilni ekstremizam, a sada se vjeruje da se bori za terorističku grupu Al-Nusrah.

Osim deset pojedinaca, State Department imenovao je i dvije terorističke grupe, a sve s ciljem da se suprotstavi prijetnjama koje predstavljaju strani teroristički borci.

Kao rezultat toga, sva imovina pod američkom jurisdikcijom, u kojoj ti pojedinci ili grupe imaju interes, blokirana je, a američkim državljanima zabranjeno je učestvovanje u bilo kakvim transakcijama s njima ili zbog njihove koristi.

Dvije terorističke organizacije koje su označene, a sastoje se od stranih boraca, su čečenska grupa Jaish al-Muhajireen Wal-Ansar (JAMWA) - osnovana u februaru 2013., te marokanska grupa Harakat Sham al-Islam (HSI) - osnovana u avgustu 2013.

U saradnji sa drugim nasilnim ekstremističkim organizacijama u Siriji, uključujući i Front Al-Nusrah i Islamsku državu Irak i Levant (IDIL), JAMWA je pokrenula smrtonosne napade i kidnapovala civile i drugih strance u Siriji.

HSI je provela terorističke napade i učestvovala u otmicama civila s drugim nasilnim ekstremističkim organizacijama u Siriji, uključujući i Front Al-Nusrah.

Među označenim "globalnim teroristima", osim Imamovića, nalaze se i Amru al-Absi, Salim Benghalem, Mohammed Abdel-Halim Hemaida Saleh, Lavdrim Muhaxheri, Murad Margoshvili, Muhannad al-Najdi, Abdessamad Fateh, Abd al-Baset Azzouz i Maalim Salman.