Poruka iz Washingtona
171

State Department se oglasio povodom rezolucije o genocidu u Srebrenici

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
State Department je za servis Glasa Amerike na bosanskom jeziku obrazložio poziciju Sjedinjenih Američkih Država pred glasanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija, ističući da s ponosom sponzorišu rezoluciju.

"Sjedinjene Američke Države sa ponosom sponzorišu prijedlog rezolucije o genocidu, koju su predstavile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina uz napomenu da rezolucija nije usmjerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi", saopćeno je iz State Departmenta, prenosi Glas Amerike.

"Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih naroda da priznaju i obilježe druge slučajeve genocida", navedeno je u odgovoru State Departmenta.

Ukazano je i da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Također, navedeno je i da su Sjedinjene Države podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svetu - koje su potvrdili međunarodni sudovi.

"Komemoracija historijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države vjeruju da je važno na ovaj način obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici”, precizirano je u odgovoru State Departmenta.