Svijet
3

Stanovnici Lagosa u strahu: Boko Haram se počeo širiti

Klix.ba
Militantna grupa Boko Haram pokušava se proširiti sa sjevera i na druge dijelove Nigerije. Ovaj put je na meti glavni komercijalni grad Lagos, kažu službenici.

Nigerijska obavještajna agencija kazala je da je 12 članove ove grupe uhapšeno u Lagosu od mjeseca jula. Tokom saslušanja priznali su da su članovi ove militantne grupe, te planove za širenje.

Iako Odjel za državne službe ove zemlje tvrdi kako su spriječili djelovanje Boko Harama, novinari tvrde drugačije i ističu kako militanti i dalje stvaraju haos u državi.

Informacija o hapšenju članova Boko Haram zabrinula je građane Lagosa.

"Često su nam govorili kako se militanti nikada ne bi usudili da napadnu Lagos, što je više nego naivno jer su pokušali bombardirati skladište goriva prošle godine", rekao je BBC-jev dopisnik Will Ross.

Saopćenje Odjela za državne službe objavljeno je nakon što su dan ranije izjavili kako su uhapsili tinejdžera na Abuja aerodromu koji se pokušao priključiti Boko Haramu.

Novi direktor agencije imenovan je u julu ove godine i prilikom preuzimanja pozicije kazao je kako je posvećen borbi protiv Boko Harama.

Opasna militantna grupa osnovana je 2002. godine i u prevodu znači "Zapadno obrazovanje je zabranjeno". Vojne operacije počeli su 2009. godine od kada su ubili na hiljade ljudi, izveli stotine otmica među kojima je i 200 učenica. Priključili su se IDIL-u i promijenili naziv u "Zapadna afrička provincija". Zauzeli su veliki pojas sjeveroistočne Nigerije gdje su proglasili kalifat i vrše teror nad domaćim stanovništvom.

Vezani članci