Već se vraćao iz mrtvih
33

Lider Boko Harama navodno izvršio samoubistvo

S. M.
Nigerijska vojska tvrdi da proučava izvještaje da je lider Boko Harama Abubakar Shekau umro nakon što se raznio samoubilačkim prslukom kako bi izbjegao zarobljavanje suparničke grupe.

Shekau, dugogodišnji vođa ekstremističke skupine, poznate i kao Jama'atu Ahlus-Sunnah Lidda'Awati Wal Jihad (JAS), već više od deset godina vodi borbu na sjeveroistoku Nigerije.

U nigerijskim medijima u četvrtak je bilo više izvještaja koji tvrde da je izvršio samoubistvo, a ne da je odveden živ nakon sukoba sa suparničkom grupom. Drugi izvještaji sugerisali su da je mrtav ili teško ranjen.

Međutim, nije prvi put da je Shekau proglašen mrtvim, samo da bi se kasnije pojavio u videozapisima koji se podsmjehuju njegovim protivnicima. Glasnogovornik nigerijske vojske Mohammed Yerima poručio je da vojska "još uvijek istražuje" Shekauovu smrt.

Snimak propagandnog videosnimka Boko Harama od 25. septembra 2016. godine, koji prikazuje vođu Abubakara Shekau,

"Vojska neće javno potvrditi njegovu smrt zbog onoga što se dogodilo u prošlosti. Bilo je neugodno za vojsku kad su prethodno objavili da je mrtav. Znali su da je u to vrijeme teško ranjen, ali mislili su da neće preživjeti ozljedu."

Izvor blizak Boko Haramu rekao je da je Shekau umro u srijedu navečer nakon što je aktivirao samoubilački prsluk koji je nosio.

On je rekao da je Shekau pronađen kod svog šumskog skrovišta Sambisa i od njega je traženo da se preda i izjasni o vjernosti Islamskoj državi zapadnoafričke provincije (ISWAP), grupi koja se 2016. godine odvojila od Boko Harama kako bi se uskladila s ISIS-om.

Shekau je bio okružen zapovjednicima ISWAP-a koji su razoružali mnoge borce iz Boko Harama tokom sukoba dviju grupa tokom ramazanskih svečanosti, rekao je izvor.

Adetayo je dodao da će njegova smrt značiti kraj Boko Harama ili JAS-a, koji je međunarodnu reputaciju stekao 2014. godine nakon otmice 276 učenica u Chiboku.

Vezani članci