Snažan utjecaj i u Africi
0

Lider Boko Harama ubijen po direktnom naređenju Islamske države

S. M.
Smrt vođe nigerijske islamističke militantne grupe Boko Haram potvrdila je suparnička ekstremistička frakcija koja je rekla da je izvršila atentat po izravnom naređenju vodstva Islamske države hiljadama kilometara daleko na Bliskom istoku.

Abubakar Shekau, jedan od najzloglasnijih vođa islamskih militantnih grupa širom svijeta, umro je prošlog mjeseca nakon što je aktivirao eksplozivnu napravu dok su ga progonili borci iz zapadnoafričke provincije Islamske države (Iswap). Iswap-ovi borci upali su u šumu Sambisa, strateški važan pojas guste šume na sjeveroistoku Nigerije, koja je bila baza Šekaua.

Njegova smrt obradovala je i posramila nigerijske i međunarodne sigurnosne službe, koje su desetljeće posvećivale ogromne resurse lovu na Shekau.

Činjenica da je operacija protiv Shekaua pokrenuta po direktnom nalogu čelnika ISIS-a na Bliskom istoku, koji su zabrinuti zbog neselektivnih napada Boko Harama na "vjernike", naglašava kontinuirani globalni doseg grupe kroz njene podružnice i mogućnost daljnjeg širenje u Africi.

Islamske ekstremističke frakcije širom Sahela pojačale su napade posljednjih mjeseci, stvarajući novi nivo nasilja u nekim regijama. Više od 120 seljana ubijeno je u napadu u Burkini Faso prošle sedmice u jednom od najkrvavijih masakara ikada zabilježenih. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost.

Na audiokaseti koju je pribavio Humangle, uvažena lokalna web lokacija s vijestima. Uz snažne kontakte između pobunjenika i protuterorističkih agencija, čuje se vođa Iswaa Abu Musab al-Barnawi kako govori svojim sljedbenicima da je Shekauova smrt nastala kao odgovor na naredbe novog vođe Islamske države Abua. Ibrahim al-Hashimi al-Qurashia.

"Kakav je neko ko je počinio nezamislivi terorizam. Koliko ste ih potrošili? Koliko ih je ubio? Koliko ih je terorizirao? Ipak Allah ga je ostavio na miru i produžio mu život. Kad je došlo vrijeme, Allah je smjestio hrabre vojnike nakon što je primio naredbe od vođe vjernika ”, rekao je Abu.

Frakcija Barnawi odvojila se od Boko Harama 2016. godine nakon ličnih, vjerskih i strateških sporova. Frakciju su kasnije prihvatili čelnici Islamske države u Iraku i Siriji kao svoju podružnicu u tom području nakon što se Shekau pokazalo nemogućim za kontrolu.

Barnawi, koji se smatra relativno umjerenim među ekstremističkim liderima u regiji, dobio je vodeću ulogu u "revizorskoj misiji" koju je ISIS poslao s Bliskog istoka početkom ove godine, rekao je Vincent Fouche, stručnjak za islamistički ekstremizam u Nigeriji.

Shekau je u početku izbjegao napad na šumu Sambisa, skrivajući se od boraca Iswap pet dana, rekao je Barnawi u svojoj izjavi.

Kada su ga pronašli, Shekau je ponovo pobjegao, još jednom je zarobljen, a zatim je odbio ponudu za predaju. Iako se vjeruje da je većina njegovih sljedbenika rasformirala ili promijenila odanost, barem jedna od različitih frakcija koje su činile Boko Haram opire se Barnavijevoj vlasti.

Shekau je bio odgovorna za korištenja mladih žena i djevojaka kao bombaša samoubica, kao i za otmicu 300 studenata sa univerziteta 2014. godine. Njihova nepredvidivost i tendencija ka najekstremnijim i najnasilnijim strategijama objašnjavaju naredbe za njihovo uklanjanje.