Svijet
67

Šta su sve radili predsjednici SAD-a: Obama prodavao sladoled, Clinton bio službenik

Klix.ba
Obama, Bush i Clinton (Foto: AFP)
Obama, Bush i Clinton (Foto: AFP)
Jedan od trenutno najmoćnijih ljudi svijeta, američki predsjednik Barack Obama, nije imao jednostavan početak.

On je, poput brojnih njegovih prethodnika, radio za minimalnu plaću, prodavao je sladoled i konobarisao prije nego što je počeo obavljati državničku funkciju, piše CNN.

Obama je nedavno u jednom intervjuu kazao da je zarađivao minimalac, a radio je i kao moler i raščišćavao gradilišta.

No, on nije jedini. Brojni američki predsjednici znaju kako je raditi loše plaćene, pa čak i opasne poslove.

Ronald Reagan je tako bio spasitelj na plaži u svom rodnom Dixonu. Navodno je spasio 77 života. Dok je studirao na Eureka koledžu prao je u suđe, a nakon stjecanja diplome bio je sportski komentator za jednu radiostanicu. Općepoznato je da je kasnije završio u Hollywoodu, gdje je ostvario glumačku karijeru.

Gerald Ford je svom očuhu pomagao u prodavnici boja i u lokalnom restoranu je pravio hamburgere dok je bio srednjoškolac.

Igrao je nogomet, a dva profesionalna tima su mu čak nudila ugovore, no njega to nije zanimalo jer je želio studirati pravo. Da bi pokrio troškove studiranja radio je kao nogometni i bokserski trener.

Richard Nixon je odrastao u izuzetno siromašnoj porodici. Njegovi roditelji su posjedovali plantažu limuna koja je propala. Da bi prehranio porodicu, kasnije je otvorio prodavnicu mješovite robe, gdje je radila cijela porodica.

Historičar Richard Norton Smith zabilježio je da je Nixon svako jutro ustajao ranom zorom i išao u nabavku proizvoda. Kasnije je dobio stipendiju na Whitter koledž i počeo studirati pravo.

Nakon što je završio srednju školu, Lyndon Johnson je s petoricom prijatelja kupio automobil i krenuo na put od Texasa do Californije, gdje je radio čudne poslove, piše CNN.

U Texas se vratio nakon godinu dana autostopom te nastavio raditi fizičke poslove. Fakultet je upisao 1927. godine, a tokom studiranja je i predavao kako bi se izdržavao.

Od 1930. počinje političku karijeru.

Jimmy Carter je još kao dječak radio na farmi kikirikija koju su držali njegovi roditelji. Svoju rodnu Georgiju napustio je kako bi postao marinac, no kada mu je otac umro, vratio se na farmu koja je 1954. propala zbog suše. No, on ju je uspio ponovo pokrenuti prije nego što se počeo baviti politikom.

Bill Clinton je u svojoj autobiografiji zapisao da je bio veoma zabrinut u vezi sa plaćanjem školarine, jer mu stipendija nije pokrivala sve troškove. Stoga je bio veoma sretan kada je dobio posao kao službenik u Komitetu za vanjske poslove Senata.

George H.W. Bush nije imao potrebe da radi išta budući da potječe iz imućne porodice, no želio je nešto pokušati sam pa je nakon Drugog svjetskog rata završio prestižni Yale i preselio u Texas, gdje se zaposlio kao službenik u jednoj naftnoj kompaniji.

No, to nije dugo potrajalo, jer je Bush s prijateljem sam osnovao naftnu kompaniju.