The Times
0

Šta se događa iza kulisa u Pyongyangu?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na stranicama britanske štampe rezervisanim za vanjsku politiku jedna od vodećih tema u utorak je nagovještaj smjene u političkom vrhu Sjeverne Koreje. The Times je jedan od dnevnika koji na osnovu šturih informacija nastoji da odgonetne šta se događa iza kulisa u Pyongyangu.

U nizu nepoznanica o vjerovatnom nasljedniku sjevernokorejskog lidera Kim Jong-ila najveća možda glasi: kako će jedan dvadesetsedmogodišnji mladić, bez ikakvog političkog iskustva, uopšte ostati na čelu izgladnjele, oronule i izolovane diktature?

Odgovor, čini se počinje da se nazire, piše Times: kao i svaki mladi princ u kraljevinama, Kim Jong-una imaće zaštitnika, u ovom slučaju mlađu sestru aktuelnog sjevernokorejskog "dragog vođe" Kim Kyoung-hio.

Sasvim je moguće da će ona - zajedno s mužem Chang Sung Tekom, drugim čovjekom po moći u Sjevernoj Koreji, koji kontroliše policiju, sudove i tužilaštva, biti prava vlast u zemlji, dok će mladi Kim Jong-uno biti samo protokolarna figura na mjestu lidera. U međuvremenu, piše Times, o Kim Jong-unu - čija fotografija nije objavljena ni povodom najnovijeg unapređenja u visokog generala - utisak se može steći samo na osnovu šturih izvora, od kojih je jedan od rijetkih - bivši lični suši majstor Kim Jong-ila.

Japanac Kenji Fujimoto pamti najmlađeg sina sjevernokorejskog vođe po "unutrašnjoj snazi" na osnovu koje se vidjelo da je predodređen za nasljednika.

Kao dječak, Kim Jong-un vozio je specijalno adaptirani "mercedes“ po dvorištu očeve kuće, volio je kinesku hranu i suši, kao i svoje prve cigarete koje je tražio od Fujimotoa.

Postoje svjedočenja da je kasnije pohađao školu u Švicarskoj, gdje je pod drugim imenom, predstavljen kao sin sjevernokroejskog diplomate, umio da impresionira vršnjake svojim patikama od 200 dolara.

Isti izvori kažu da je volio kung fu filmove, borilačke kompjuterske igrice, ali i američku profesionalnu košarku, koju je i sam igrao, agresivno.

  • Ako treba da dođe do smjene na vlasti, Kim Jong-un je najbolje rješenje. Fizički je vrlo jak, može dosta da popije i nikada ne priznaje poraz, kaže Fujimoto, prenosi Times.