Nije sve bogatstvo u nafti
0

Šta će biti sa arheološkim blagom Libije

Sarajevo-x.com
Leptis Magna - prelijepi rimski grad
Leptis Magna - prelijepi rimski grad
Prije Muamera Gadafija u Libiji su živjeli Feničani. I Grci. Rimljani. Prvi Arapi. Oni su podsjetnik da nijedna civilizacija i vođa ne traju vječno.

Libijske nove vođe imaju puno posla nakon što su prestali biti pobunjenici i započeli oblikovanje nove Libije: čuvaju red i mir i postavljaju novu vladu koja će upravljati novcem i naftom. Ali, nije to jedino bogatstvo koje ima Libija. Širom zemlje su istinska arheološka blaga. Na jugu, u Acacusu, su slike na stijenama koje datiraju još od prije 12.000 godina.

Na istoku, grad Cirenac ima hiljadugodišnju historiju - rimski general Marko Antonije ga je jednom poklonio Cleopatri. A uz obalu su veličanstvene ruševine jednog od najljepših gradova rimskog carstva Leptis Magne pokopane stoljećima pod pijeskom. Stručnjaci su veoma zabrinuti u vezi s tim šta će se dogoditi s ovim blagodetima Libije. Logično bi bilo da im je najveća opasnost prijetila za vrijeme bombardovanja i ratnih djejstava, no nije tako.

Ostalo je dosta oružja među stanovništvom, administracija i civilna vlast nisu uspostavljeni i to je realna opasnost. Neko je već ukrao najvažnije blago, zlato i srebro, iz vremena Aleksandra Velikog iz Benghazija - nakon što je grad bio oslobođen od Gadafijevih snaga.

Gadafijeve snage i pobunjenici borili su se oko rimskih ruševina u Leptis Magni, te se još ne zna stvarna šteta koja je tamo pričinjena. Arheolozi sada nastoje uvjeriti novu libijsku vlast da ovo pitanje shvate kao prioritet.

UNESCO je spreman poslati tim za ispitivanje oštećenja ovih arheoloških blaga čim sigurnosni uslovi to dopuste, te planiraju vrlo skoro organizovati međunarodne susrete za istraživanje libijskih arheoloških nalazišta, prenio je CNN.