Svijet
0

St. Louis: Izložba fotografija o etničkom čišćenju u BiH

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Fotografije izgladnjelih i izmučenih osoba koje su preživjeli brojne koncentracione logore u BiH izložene su u St. Louisu u tamošnjem muzeju Holocaust. Izložba pod nazivom "Prijedor: Lives from the Bosnian Genocide“ predstavlja pakleni put nekadašnjih logoraša.

Materijal koji je bio potreban za uspostavu ove izložbe sakupili su preživjeli koncentracionih logora koji žive u St. Louisu uz svesrdnu pomoć sunarodnjaka i ljudi iz BiH, izvještava AP.

Prijedor je jedan od mnogih bosanskohercegovačkih gradova koji je prošao torture koncentracionih logora. Prema podacima Ujedinjenih naroda, oko 120.000 Bošnjaka i Hrvata ubijeno je ili protjerano iz Prijedora.

Mnogi koji su preživjeli logore pomogli su u organizaciji ove izložbe koja nudi hronološki pregled događanja u Prijedoru od 1992. godine pa sve do bliske prošlosti koju su obilježila brojna iskopavanja masovnih grobnica.

U St. Louisu živi oko 50.000 Bosanaca i Hercegovaca koji su kao izbjeglice došli u SAD. Izložba će u muzeju Holocaust koji se nalazi u prostorijama Fontbonne Collegea u St. Louisu biti postavljena do maja tekuće godine.