Sramotan skup
39

Srbijanski neonacisti se okupili u Beogradu kako bi odali počast kvislingu Milanu Nediću

B. H.
Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs
Nekoliko desetina neonacista i ekstremnih desničara okupilo se sinoć u centru Beograda povodom godišnjice smrti Milana Nedića, predsjednika kvislinške vlade za vrijeme nacističke okupacije Srbije u Drugom svjetskom ratu.

Na skup su pozvale neonacistička grupa "Zentropa Srbija" i ultradesničarska grupa "Srbska akcija".

Neonacisti su ispred zgrade nekadašnjeg zatvora OZNA, (Odjeljenje za zaštitu naroda) sa čijeg prozora je početkom februara 1946. uoči suđenja Nedić skočio i izvršio samoubistvo, zapalili svijeće.

U neposrednoj blizini su se okupili antifašistički aktivisti, kao i predstavnici opozicione stranke Zeleno-levi front.

Kao čelnik kolaboracionističke vlade, Nedić snosi odgovornost za saradnju sa nacističkom Njemačkom i učešće u holokaustu, ubistva i progon antifašista, hapšenje Jevreja, pljačku njihove imovine i učešće u egzekucijama u logorima Topovske šupe i Banjica u Beogradu.

Zabranu okupljanja tražile su brojne nevladine organizacije, kao i Zeleno-levi front, no MUP Srbije je ignorisao takve pozive.

Neonacisti i ekstremni desničari u Srbiji se na godišnjicu smrti Milana Nedića okupljaju godinama unazad.

Posljednji je bio 4. februara 2023. kada se više desetina pristalica neonacističke grupe "Zentropa Srbija" okupilo u centru Beograda. Nedaleko od njih bili su antifašistički aktivisti koji su nosili transparente "Smrt fašizmu, sloboda narodu".

Ko je bio Milan Nedić

Milan Nedić bio je predsjednik takozvane "Vlade narodnog spasa" u vrijeme njemačke okupacije Srbije od 1941. do 1944. godine. Juna 1945. proglašen je za ratnog zločinca zbog izdaje naroda, službe okupatoru, mučenja i terorisanja stanovništva.

Nedićeva policija i žandarmerija je, uz njemačke okupacione vlasti, bila ključna u istrebljenju jevrejskog i romskog stanovništva, kao i antifašista. Beograd je bio jedan od prvih gradova u okupiranoj Evropi koji je proglašen za "judenfrei" ("očišćen od Jevreja").

Nedićeva vlada je javno zabranila prava na rad i pohađanje fakulteta Jevrejima i Romima. Kolaboracionistička vlada Milana Nedića raspuštena je 4. oktobra 1944, a on je dva dana kasnije, sa većinom ministara, napustio zemlju.

Britanci su ga izručili jugoslovenskim snagama 1. januara 1946. godine. Početkom februara iste godine izvršio je samoubistvo u istražnom zatvoru u Beogradu, prije nego što je suđenje počelo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) na svoj promotivni kalendar za 2024. stavilo je fotografije pripadnika Srpske državne straže (SDS), policijske formacije koju je uspostavila Nedićeva vlada.