Poraz SAD na Srednjem istoku
0

Špijuni CIA-e u rukama Irana i Hezbollaha

Sarajevo-x.com
SAD su doživjele veliki poraz na Srednjem istoku nakon što je nekoliko desetaka CIA-inih špijuna uhvaćeno u Iranu i Libanu, a američka vlada strahuje da su ti ljudi već pogubljeni.

Zarobljeni špijuni su imali zadatak da razotkriju iranski nuklearni program te da otkriju Hezbollahove namjere protiv Izraela. Strahuje se da su razbijene dvije velike ćelije američkih špijuna čija sudbina je još uvijek nepoznata.

"Špijunaža je riskantan posao", kazao je jedan američki zvaničnik ABC televiziji, potvrdivši gubitak nekoliko špijuna u proteklih šest mjeseci.

Robert Baer, bivši visoki časnik CIA-e koji je radio protiv Hezbollaha dok je bio stacioniran u Bejrutu 80-ih godina, kaže da članovi ove militantne organizacije obično pogube pojedince koje uhvate u špijunaži.

"Ako su u pitanju pravi špijunu, koji su radili protiv Hezbollaha, ne vjerujem da ćemo ih ikada više vidjeti . Ti momci su veoma opaki i ne opraštaju lako", kaže Baer.

"Sjetite se da je ova grupa odgovorna za ubistvo više Amerikanaca nego bilo koja druga teroristička grupa prije 11. septembra 2001.", kaže američki zvaničnik.

Jedan stariji zvaničnik tvrdi da je CIA mogla pretpostaviti da će se ovo dogoditi te da je ignorirala sva upozorenja koja su ukazivala na to da je operacija kompromitirana.

U isto vrijeme, iranska obavještajna služba uspjela je "provaliti" u tajnu internet-komunikaciju između centrale i agenata na terenu koje je plaćala CIA, koja još uvek nema jasnu predstavu koliko je agenata izgubljeno u toj državi.

Iranske vlasti su još u maju saopštile da je uhapšeno tridesetak američkih i izraelskih špijuna.