"Neprihvatljivi napadi"
0

Španija traži da se ispita povezanost ruskih špijuna i katalonskih separatista, stigao i odgovor Moskve

SRNA
Jurij Klimenko, ambasador Rusije u Španiji
Jurij Klimenko, ambasador Rusije u Španiji
Ambasador Rusije u Španiji Jurij Klimenko izjavio je da se Rusija nikada nije miješala u pitanja u vezi sa Katalonijom i da su svi navodi u kojima se tvrdi suprotno "neprihvatljivi".

Novinska agencija "Europa press" javila je 5. marta da je španski sud zatražio od Generalnog komesarijata za informisanje nacionalne policije da mu dostavi informacije o navodnim "ruskim špijunima" povezanim sa katalonskim separatistima.

"Smatramo potpuno neprihvatljive i neosnovane optužbe različitih španskih medija o navodnom uplitanju Rusije", rekao je Klimenko.

On je dodao da Moskva nema informacije o bilo kakvim navodnim kontaktima između katalonskih političara koji se zalažu za nezavisnost i ruskih državljana i vlasti.

"Rusija se nikada nije miješala u situaciju u Kataloniji i uvijek je bila zainteresovana za njenu punu normalizaciju i očuvanje teritorijalnog integriteta Španije", rekao je Klimenko.

Početkom februara, članovi Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju kojom se evropskim zvaničnicima i političarima savjetuje da ne sarađuju sa ruskim vlastima. U dokumentu je poseban fokus na navodnim vezama između katalonskog lidera za nezavisnost Carlesa Puigdemonta i Moskve.

Puigdemont je oštro kritikovao rezoluciju i optužio zakonodavnu vlast EU da se brine o strateškim interesima određenih zemalja, umjesto da promoviše demokratiju i prava svih građana EU.

Rusija je više puta ponovila da je situacija u Kataloniji isključivo unutrašnje pitanje Španije.