Svijet
1

Snowdenovi dokumenti: Kanada je špijunirala putnike na aerodromu

FENA
Edward Snowden
Edward Snowden
Kanadska agencija za elektronsko špijuniranje (CSEC) prikupljala je podatke od putnika koji su prolazili kroz veliki aerodrom u zemlji, javila je u petak Kanadska korporacija za emitiranje programa (CBC).

CSEC je prikupljala tokom dvije sedmice informacije dobijene s mobilnih aparata putnika koji su ih koristili zahvaljući besplatnom wi-fi sistemu aerodroma.

Otkrića su došla iz dokumenata koje je otkrio Edward Snowden, navodi CBC.

CSEC je zakonom zabranjeno da špijunira Kanađane ili bilo koga ko trenutno boravi u Kanadi bez zakonskog naloga.

Njena je primarna misija da prikuplja strane obavještajne podatke, nadzorom strane telefonske i internetske komunikacije.

The CSEC (Communications Security Establishment Canada), u saopćenju poslanom CBC-u, ponavlja da mu je "mandat da prikuplja strane signale kako bi štitio Kanadu i Kanađane".

"A u cilju ispunjavanja svoje ključne uloge da prikuplja strane obavještajne podatke, CSEC je zakonski ovlašten da prikuplja i analizira metapodatke", dodaje se u saopćenju.

Metapodatak je informcija o komunikaciji - kao što su datum i lokacija poziva ili emaila - a ne o detaljima onoga što je zapravo izrečeno ili napisano.

Otkriveni dokument ukazuje da je operacija praćenja putnika bila probni rad moćnog novog socftverskog programa koji je zjednički razvijen s američkom Nacionalnom agencijom za sigurnost (NSA), prenosi CBC.

"Program je sada u potpunosti operativan", navodi CBC riječi obavještajnih izvora.

Eksperti su izjavili TV stanici da bi informacije prikupljenje s mobilnih uređaja putnika omogućile agenciji da ih prati sedmicu dana ili više dok se pojavljuju u ostalim wi-fi "žarištima" kao što su drugi arerodromi, hoteli ili restorani.

Prikupljeni podaci takvog su obima da CSEC čak može pratiti kretanje putnika danima prije nego što stignu na aerodrom, tvrde eksperti.

Dokument ne konkretizira koji je aerodrom bio metom špijuniranja niti objašnjava kako je CSEC bio u stanju da prikupi podatke.

Dva aerodroma - u Vancouveru i Torontu - i Boingo, nezavisni snbdijevač wi-fi uslugama kanadskih aerodroma, negirali su svaku umješnost da su davali informacije praćenjem wi-fi komunikacija.

Edward Snowden, bivši službenik NSA-e, trenutno živi u Rusiji po bjekstvu iz SAD-a 13. maja 2013. nakon što je objavio na hiljade dokumenata koji otkrivaju obimno prisluškivanje telefonskih i internetkih komunikacija od američke i drugih obavještajnih službi, prenosi BBC.