Peta mećava u mjesecu
0

Snježna oluja u SAD-u odnijela tri života

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Olujni vjetrovi praćeni jakom snježnom mećavom i kišom, koji su zahvatili sjeveroistočni dio Sjedinjenih Američkih Država, odnijeli su do sada najmanje tri života, javile su agencije.

Zbog snažnog nevremena, preko milion domaćinstava i poslovnih objekata ostalo je bez električne energije, a saobraćaj u pojedinim dijelovima ovog područja potpuno je paralisan.

Prema izvještajima Saveza za zračni saobraćaj, u Bostonu, Philadelphiji i New Yorku otkazano je više 1.000 letova.

U Central parku u New Yorku visina snježnog pokrivača premašila je 50 cm, u saveznoj državi New York zabilježeno je skoro 80, a u New Jesrey više od 90 cm snijega. Udari olujnih vjetrova dostižu 145 km na sat.

Kako javlja "Glas Amerike", gradske vlasti New Yorka upozoravaju građane da ne izlaze iz kuća, pogotovo poslije pogibije jednog 56-godišnjeg čovjeka u Central parku, kada je na njega palo drvo.

Na hiljade škola širom sjeveroistoka SAD-a je zatvoreno. Nacionalna meteorološka služba je ranije izdala upozorenja zbog jakog vetra na većem dijelu istočne obale SAD-a.

Meteorolozi predviđaju da će ova, peta mećava na istočnoj obali ovog mjeseca, u pojedinim oblastima potrajati do ponedjeljka.