Svijet
0

Snažni cikloni zahvatili Australiju, vjetrovi čupali stabla i krovove

Klix.ba
Dva velika ciklona su zahvatila Australiju, a čine ih snažni vjetrovi koji su prekinuli električnu mrežu i primorali stanovništvo iz priobalnih područja na evakuaciju, javlja CNN.

Tropski ciklon Marcia je zahvatio obalu Queenslanda između St. Lawrencea i Yeppoona. Kopno je zahvatio kao oluja pete kategorije, a onda je oslabio i postao oluja treće kategorije. No, meteorolozi i dalje upozoravaju na obilne kiše i abnormalne plime.

Drugi ciklon, koji je nazvan Lam, zahvatio je sjevernu teritoriju. Lam je kopno pogodio kao oluja četvrte kategorije, zahvatio je otok Elcho i kreće se prema jugozapadu. Lokalno stanovništvo tvrdi da su vjetrovi čupali krovove i stabla iz korijena.

Povrijeđenih nije bilo, a oluja je kasnije oslabila do druge kategorije.

Posljednji meteorološki izvještaji govore da će se Marcia kretati prema jugu i postepeno oslabiti.

"U centru oluje pušu vjetrovi brzinom od 205 km/h", javljaju meteorolozi.

Destruktivni vjetrovi će zahvatiti distrikte Capricornia i Burnett. Lokalno stanovništvo se priprema za evakuaciju, a izdano je i upozorenje na poplave.

Zbog snažnih vjetrova je u Livingstoneu i Yeppoonu bez struje ostalo 33.000 domaćinstava, a 20.000 u Rockhamptonu. Zatvoreno je 170 škola i vrtića, a stanovništvo je evakuisano na otok Lady Eliot i otok Heron.

U Yeppoonu je evakuisano 870 domaćinstava.

Gradonačelnica grada Rockhamptona Margaret Strelow je rekla da je oluja Marcia "pokretna zvijer".

U oluji Oswald, koja je 2013. godine zahvatila Queensland, poginulo je četvero ljudi.