Rodno zasnovan napad
56

Policija otkrila da je napadač koji je ubio šest osoba u Sydneyu kao metu imao žene

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Muškarac koji je izvršio napad nožem u tržnom centru u Sydneyu izdvojio žene kao mete, saopćila je danas australijska policija dok je nacija oplakivala žrtve.
Policija Novog Južnog Velsa rekla je da je "detektivima očigledno" da se počinitelj, Joel Cauchi (40), fokusirao na žene i izbjegavao muškarce dok je divljao u prepunom kompleksu Westfield Bondi Junction.

Pet od šest poginulih i većina od 12 povrijeđenih bile su žene u napadu u subotu.

"Snimci govore sami za sebe, zar ne? To je svakako pitanje za nas", kazala je komesarka Karen Weeb.

Posljednja žrtva napada nožem imenovana je kao kineski student. Yixuan Cheng je ovdje studirao, rekao je premijer Anthony Albanese.

Ostali ubijeni su majka Ashlee Good, 38, Dawn Singleton, Jade Young, 47, 55-godišnja umjetnica Pikria Darchia i zaštitar Faraz Tahir.

Policija NSW-a identifikovala je napadača kao Joela Cauchija iz Kvinslenda, a njegova porodica je opisala njegove postupke kao "zaista užasne". Od tada se ispostavilo da je pokušao da se pridruži naoružanim grupama i da je uputio "čudan" zahtjev da mu se naoštre noževi.

Premijer Anthony Albanese rekao je da je "rodni slom zabrinjavajući" kada su ga na radiju ABC pitali da li je riječ o rodno motivisanom napadu.