Iran
0

Smrtna kazna za špijuniranje u korist Izraela

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posebni iranski sud u ponedjeljak je osudio na smrt čovjeka optuženog za špijuniranje u korist Izraela, javila je iranska državna televizija.

Ovo je prva poznata presuda u Iranu za špijunažu u korist Izraela za skoro jednu deceniju.

Ali Ashtari, 45-godišnji prodavač elektronske opreme, obavljao je posao opremanja vojske, te sigurnosnih i odbrambenih centara širom zemlje elektronskim spravama, navodi se na internetskoj stranici iranske državne TV, prenosi AP.

Citirane su riječi neimenovanoga obavještajnog zvaničnika da je Ashtari "dostavljao osjetljive informacije o vojsci te odbrambenim i istraživačkim centrima izraelskim obavještajnim zvaničnicima".

Iranski državni mediji, koji se smatraju glasilima vlade, obično se pozivaju na zvaničnike koje ne predstavljaju po imenu.

Glasnogovornik izraelske vlade Mark Regev izjavio je da zvaničnici u Izraelu ne znaju ništa o ovom slučaju.

Ashtari, koji je uhapšen 2007., pokušao je "uspostaviti vezu" između iranskih stručnjaka i izraelskih agenata, izjavio je neimenovani iranski zvaničnik.

Po iranskom zakonu Ashtari se u roku od 20 dana može žaliti na presudu.

Iran i Izrael dugo su neprijatelji. Presuda protiv Ashtarija, međutim, prva je od 2000. kada je iranski sud osudio iranske državljane pod optužbama za špijuniranje u korist Izraela.

Nju je izrekao iranski Revolucionarni sud, koji se bavi sigurnosnim pitanjima.

Na suđenju iza zatvorenih vrata u 2000. godini deset iranskih Jevreja osuđeno je zbog špijuniranja za Izrael na zatvorske kazne od četiri do 13 godina. Svi su oslobođeni prije nego što su odslužili punu kaznu.