Nestala 2007. godine
3

Slučaj Madeleine McCann: Policija analizira pronađene predmete nakon potrage u Portugalu

D. B.
Nekoliko predmeta je pronađeno tokom pretraživanja lokacije u Portugalu u okviru istrage o nestanku djevojčice Madeleine McCann, saopćila je njemačka policija.

Iako je prerano za zaključke, vlasti su saopćile da se se predmeti trenutno analiziraju kako bi se utvrdilo da li imaju veze s nestalom McCann. Portugalska policija je pretražila rezervoar Arade tokom prošle sedmice, a pomoć su pružile kolege iz Njemačke. Podsjetimo, Madeleine je nestala iz odmarališta u Algarveu u maju 2007. godine.

Policija vodi istragu u čijem je centru 46-godišnji Nijemac Christian Brueckner, koji se smatra glavnim osumnjičenim, a ova istraga će trajati određeno vrijeme. Također, očekuje se da će analiza pronađenih predmeta potrajati nekoliko sedmica.

Tokom pretraživanja lokacije u Portugalu korištena je teška mašinerija, kao i psi tragači.

Pomenuti Brueckner trenutno služi zatvorsku kaznu u Njemačkoj zbog silovanja žene u Algarveu. On je živio u ovoj regiji između 1995. i 2007. godine.

Jezero Arade je udaljeno 50 kilometara od mjesta s kojeg je Madeleine nestala dok je bila na odmoru s porodicom u mjestu Praia da Luz. Vjeruje se da je Brueckner često putovao svojim kamperom Volkswagen T3 do jezera, koje se smatra nezvaničnom lokacijom za kampovanje.

S druge strane, Nijemac tvrdi da nije kriv te da se nalazio kilometrima od mjesta s kojeg je Madeleine nestala. Ona je tada imala samo tri godine, a nestanak se dogodio 3. maja 2007. godine. Bračni par Gerry i Kate McCann su ostavili Madeleine i još dvoje djece u apartmanu da spavaju te su izašli na večeru s prijateljima.