Neriješen slučaj
12

Portugalska policija se izvinila porodici Madeleine McCann, djevojčici koja je nestala 2007. godine

S. Š.
Madeleine McCann
Madeleine McCann
Portugalska policija uputila je izvinjenje porodici Madeleine McCann zbog vođenja neriješenog slučaja. Riječ je o djevojčici koja se vodi kao nestala više od 16 godina.
Ranije ove godine, delegacija policajaca otputovala je iz Lisabona u London kako bi se izvinila za vođenje istrage i tome kako se postupalo prema porodici za sve ovo vrijeme koliko traje sama istraga.

Godine 2007., trogodišnja Madeleine je nestala iz apartmana svojih roditelja u Praia da Luz, u portugalskom Algarveu, što je pokrenulo opsežnu istragu. Tokom ispitivanja, Gerry i Kate McCann su imenovani kao formalni osumnjičeni ili "arguidos".

McCannovi nisu komentarisali izvinjenje portugalske policije.

Njemačka policija je 2020. godine izjavila da vjeruje da je Madeleine mrtva. Portugalski zvaničnici su 2022. godine imenovali Christiana Bruckera, osuđenog njemačkog seksualnog prestupnika, kao formalnog osumnjičenog - prvog identificiranog u slučaju otkako su Madeleinini roditelji također proglašeni krivima.

Bruckner služi sedmogodišnju kaznu u zatvoru Oldenburg u Njemačkoj zbog silovanja 72-godišnje žene u istoj oblasti Algarvea gdje je nestala Madeleine.

Nakon što je slučaj odložen, bivši detektiv je kasnije umiješao McCannove u nestanak njihove kćeri. Porodica je izgubila spor na Evropskom sudu za ljudska prava nakon što je portugalski vrhovni sud odbacio njihovu tužbu za klevetu protiv bivšeg detektiva.

"Teško je opisati koliko je bilo krajnje očajno biti nazvan krivim i kasnije prikazan u medijima kao osumnjičeni za otmicu naše vlastite kćeri", rekla je Kate McCann ranije. Dodala je da je bilo "jednako poražavajuće svjedočiti štetnom efektu" koji je imao na potragu za njenom kćerkom.

Jedan od njemačkih tužilaca na ovom slučaju, Hans Christian Wolters, rekao je za BBC da je izvinjenje "dobar znak".

"To pokazuje da u Portugalu postoji razvoj u slučaju McCann" rekao je on za BBC.