Ronioci na terenu
59

Iznenadno nastavljena potraga za britanskom djevojčicom, nakon 16 godina pojavio se novi trag

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U istrazi nestanka Madeleine McCann, djevojčice koja je nestala 2007. godine u odmorištu Praia da Luz u Portugalu, pojavio se novi trag. Policija će pretražiti branu Arade i obližnje akumulacijsko jezero, koje se nalazi 50 kilometara udaljeno od mjesta nestanka djevojčice.

Portugalskim tužitelji su kao službenog osumnjičenika proglasili Christiana Bruecknera (45). Od 2022. godine, povezuju s ovim slučajem. Njemačka policija zatražila je pretragu brane nakon što su otkrili da je Brueckner posjetio to područje u vrijeme nestanka djevojčice.

Neočekivana potraga

Brueckner, koji trenutno služi kaznu zatvora u Njemačkoj zbog silovanja žene u Portugalu 2005., nikada nije bio optužen za nestanak Madeleine i tvrdi da nema nikakve veze s tim. Međutim, njemački državni tužitelj Wolters smatra ga glavnim osumnjičenim, s obzirom da je Brueckner živio u blizini odmarališta u vremenskom periodu od 2000. do 2017. godine.

Policija pročešljava područje oko rezervoara blizu mjesta gdje je Madeleine McCann nestala 2007.

Veliko interesovanje javnosti za slučaj (Foto: EPA-EFE)
Veliko interesovanje javnosti za slučaj (Foto: EPA-EFE)

Ista brana pretražena je i 2008., kada je portugalski advokate Marcos Aragao Correia platio specijalizirane ronioce nakon što je čuo dojavu od kriminalnih kontakata.

Ovosedmična potraga za nestalom Britankom bila je pomalo neočekivana, a posljednja službena potraga za njom vođena je još 2014. godine.

Njemačka policija zna više nego što govori

Oglasile su se i vlasti Njemačke saopćenjem o slučaju.

"U sklopu istrage o slučaju Madeleine McCann trenutno se provode mjere vezane uz kazneni proces koji se odvija u Portugalu. Mjere provode portugalska tijela za provođenje zakona uz podršku službenika njemačke Savezne kriminalističke policije. Daljnje informacije neće biti objavljene u ovom trenutku", zaključuje se u saopćenju.

Oko brane policija je podigla šatore (Foto: EPA-EFE)
Oko brane policija je podigla šatore (Foto: EPA-EFE)

Bivši policajac Jim Gamble, koji je radio na izvornoj istrazi o Madeleine McCann, rekao je za BBC da su njemačke vlasti bile "apsolutno nepokolebljive" da je njihov osumnjičenik prava osoba i "otišle su i dalje tvrdeći da vjeruju da je Madeleine umrla i da je ubijena u Portugalu."

"S obzirom na to da slijede ove linije istraživanja na tako pozitivan i izravan način, pretpostavio bih da će ovo biti vrlo namjerna, direktna i fokusirana potraga", rekao je Gamble.

Akcija se sprovodi na zahtjev njemačkih vlasti (Foto: EPA-EFE)
Akcija se sprovodi na zahtjev njemačkih vlasti (Foto: EPA-EFE)

Također je rekao kako vjeruje da njemačka policija ima "više informacija nego što ih dijeli s javnošću, tako da će u konačnici pokušati potvrditi pitanja o kojima su već pretpostavili".

Misteriozan nestanak

Madeleine McCann, trogodišnja djevojčica iz Rothleya u Leicestershireu, nestala je 3. maja 2007. godine tokom porodičnog odmora u Praia da Luzu u Portugalu. Njezini roditelji, Kate i Gerry, odlučili su otići na večeru s prijateljima u restoranu u sklopu apartmanskog kompleksa u kojem su boravili te večeri kada je nestala.

Madeleine je nestala prije 16 godina
Madeleine je nestala prije 16 godina

Madeleine je ostala u apartmanu zajedno sa svojim mlađim blizancima, dok su odrasli osmislili sistem rotacije kako bi redovno provjeravali svu djecu iz grupe tokom večeri.

Međutim, kada je došao red na Kate da provjeri Madeleine, shvatila je da je djevojčica nestala. Njezin nestanak je pokrenuo dugotrajan slučaj nestale osobe koji traje više od 16 godina.